6

Bułeczki półfrancuskie z budyniem

Bułeczki półfrancuskie z budyniem, czekoladą i rabarbarem

Bułeczki półfrancuskie z budyniem, czekoladą i rabarbarem. Miały być jeszcze truskawki, ale co za dużo to niezdrowo. Przepis na ciasto odgapiony od Wiktorkowej – dzięki za pomysł :) , nadzienie starałam się zmodyfikować.

Bułeczki są pyszne! zarówno na gorąco jak i na zimno. Dobre na drugie śniadanie :) A mąż stwierdził, że można je nafaszerować mięskiem, pieczarkami i papryką… cóż, wszystko przede mną :)

Składniki na ciasto (na 2 prostokątne blachy bułeczek):

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka twarogu (200 g)
  • 2 żółtka
  • 0,5 kostki zimnego masła
  • szczypta soli

Składanki na nadzienie:

  • 2 budynie waniliowe
  • 2,5 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru (dla budyni niesłodzonych)
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej (można wymieszać z gorzką)
  • 1,5 laski rabarbaru

Potrzebny sprzęt:

  • Miska lub stolnica do zagniecenia ciasta
  • Nóż
  • Miseczka
  • Garnek na ugotowanie budyniu i drewniana łyżka
  • Szklanka
  • Łyżeczka
  • Deska
  • Blachy do pieczenia bułeczek
  • Papier do pieczenia

Przygotowanie:

  1. W misce lub na stolnicy posiekać mąkę z zimnym masłem, następnie dodać twaróg, żółtka i szczyptę soli, jeszcze posiekać nożem i zagnieść ciasto ręką. Wyrobione ciasto włożyć do woreczka i do lodówki na ponad 30 min.
  2. Rabarbar umyć, obrać, pokroić w wąskie kawałeczki, ze 3 mm.
  3. Czekoladę posiekać na drobne kawałki.
  4. Przygotować budyń: 2 budynie w 2,5 szklanki mleka. Dodać 4 łyżki cukru jeśli budyń go nie ma. Po ugotowaniu mieszać, żeby się nie zrobiła skorupa. Najlepiej użyć go najszybciej!
  5. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części: każdą rozwałkować na cienki placek (4 mm) zbliżony do prostokąta, posmarować połową budyniu, posypać połową rabarbaru i połową czekolady. Zrolować. Zostawić niczym nie obłożony margines na zaklejenie – miejsce sklejenia posmarować pozostałym po żółtkach białkiem.
  6. Rulon kroić w poprzek na ok. 6-7 cm kawałki (bułeczki wyjdą wtedy prawie kwadratowe). Bułeczki przekładać na blachę wyłożoną papierem, zostawić odstępy. Wierzch posmarować białkiem.
  7. Piec ok. 25-30 min w temp. 220 °C aż bułeczki będą rumiane.

Buleczki polfrancuskie z budyniem

Buleczki polfrancuskie z budyniem

Przepis dodaję do akcji:
Akcja rabarbar - IV edycja
[223/777]

 

6 komentarze(-y) do Bułeczki półfrancuskie z budyniem

  • wiktorkowa  pisze:

    wyszły Ci lepiej od moich:D bo moje trochę za bardzo przyjarał piekarnik:D

    • Łucja Łucja  pisze:

      Przecież moje wyglądają na ciemniejsze od Twoich i Twoje bardziej puchate :) Ale dzięki, przede wszystkim za pomysł :D

  • Domina  pisze:

    Spróbowałam i wyszło. Bułeczki super pyszne i super szybkie – połączyłam je z tymi z przepisu na bułeczki z truskawami i rabarbarem bo owoce chodziły za mną już dłuższy czas :)
    Jeśli spodziewasz się gości i nie masz za wiele czasu na przygotowania – polecam :)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Super, że smakowało! Też muszę upiec taką wersję :) jednak truskawki i rabarbar to duet niezastąpiony, jak feta ze szpinakiem :D

  • olcik z waniliowejchmurki  pisze:

    mniam!:)) i kolejne, kurczę ale kusisz.

    • Łucja Łucja  pisze:

      Ojej :) dziękuję za tyle komentarzy! :)))

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>