0

Lawendowa nalewka – część 2

nalewka lawendowa 4

Szaleję ostatnio z nalewkami, ale już minął tydzień od rozpoczęcia lawendowego tworu, więc muszę podrzucić kolejny wpis. Lawendowa nalewka przeszła pierwszy etap produkcji (pierwszy tutaj) i właśnie weszła w etap drugi – znaaaaaacznie dłuższy.

Instrukcja poniżej.

Składniki:

  • ok. 250 ml nalewu – czyli to co powstało w słoiczku zakręconym tydzień temu
  • 3 łyżki cukru
  • 40 ml wody

Potrzebny sprzęt:

  • sitko
  • gaza
  • kubeczek (wygodnie 0,5 l)
  • szklanka
  • łyżka
  • butelka(-i) na zlanie nalewki

Przygotowanie:

  1. Gotujemy wodę. Wrzątkiem zalewamy w szklance cukier, mieszamy mieszamy mieszamy do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  2. Powstały nalew (brązowy, w kolorze średnio mocnej czarnej herbaty) przecedzamy na sitku przykrytym dodatkowo podwójną warstwą gazy. Lawendą mocno wyciskamy, żeby wydostać z niej cały płyn.
  3. Do odcedzonego nalewu wlewamy zimny syrop cukrowy, mieszamy, przelewamy do butelki, zakręcamy.
  4. Wynosimy w ciemne miejsce (typu piwnica) na 3 (słownie: trzy) miesiące!

Lawendowa nalewka

 

Lawendowa nalewka

Lawendowa nalewka

[c.d. 295/777]

 

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>