2

Makaron z orzechami i miodem z kuchni tureckiej

makaron z orzechami i miodem kuchnia turecka

Makaron z orzechami i miodem z kuchni tureckiej. Nowość w mojej kuchni, po której nie spodziewałam się aż tak dużo pozytywnego smaku. Po prostu cud miód orzeszki.

Mirce dziękuję za pomoc w wykonaniu :)

A! i jest to jedyna potrawa, przy której Mąż nie marudzi na obecność orzechów włoskich, także sukces jest :)

Składniki (na 2 osoby):

  • 20 dag makaronu nitki lub wstążek
  • 3-4 łyżki naturalnego miodu płynnego (płynny łatwiejszy w obsłudze, ale twardy też się nada)
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 5 dag schłodzonego masła
  • Masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Potrzebny sprzęt:

  • Naczynie żaroodporne
  • Garnek
  • Nóż
  • Deska
  • Łyżka
  • Piekarnik

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować al dente, ale takie prawdziwe al dente.
  2. Orzechy posiekać lub gnieść wałkiem umieszczone w ściereczce (czystej do naczyń).
  3. Masłem wysmarować naczynie żaroodporne.
  4. Włączyć piekarnik – ma być nagrzany do temp 180°C.
  5. W przygotowanym naczyniu układać warstwami makaron, posypując je orzechami.
  6. Ostatnia wierzchnią warstwę (u mnie była to trzecia warstwa) polać miodem i posypać wiórkami masła.
  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min.
  8. I jeść! Od razu na gorąco.

Makaron z orzechami i miodem

 

Makaron z orzechami i miodem

[67/777]

2 komentarze(-y) do Makaron z orzechami i miodem z kuchni tureckiej

  • mira  pisze:

    No cóż :D uczta dla podniebienia :D miałam okazję sprawdzić jak cudowny jest ten przysmak :D w towarzystwie autorki powyższego dzieła :D:D:D

    • Łucja Łucja  pisze:

      Dziękuję za miłe słowa – Współautorko :)

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>