0

Sałatka z tuńczykiem

sałatka nicejska

Sałatka z tuńczykiem – wielokrotnie przeze mnie robiona, za każdym razem smakuje pysznie. Wydawało mi się, że keczup nie jest tu najszczęśliwszym składnikiem, ale skoro ktoś tak wymyślił, to trzeba było spróbować… i było warto :)

Czosnek też… jakoś straszy, ale bez niego byłoby bez sensu.

Przetestowana również w sylwestra.

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia cebula
  • szczypiorek (i natka pietruszki, jak ktoś lubi)

sosik:

  • 1 jogurt naturalny
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia (przyprawa albo kilka liści żywej wyhodowanej w doniczce)
  • 2 łyżeczki keczupu
  • 1 łyżka majonezu

Potrzebny sprzęt:

  • otwieracz do puszek
  • nóż
  • łyżeczka
  • łyżka
  • (praska do czosnku)
  • deska
  • mała i duża miska

Przygotowanie:

  1. Kroimy drobno cebulę, umieszczamy w dużej misce i posypujemy lekko solą, to zmięknie.
  2. Odsączmy kukurydzę i fasolę i dodajemy do cebuli.
  3. Paprykę oczyszczamy i pokrojoną w kosteczkę dorzucamy do poprzednich składników.
  4. Otwieramy tuńczyka, odlewamy trochę (nie cały) oleju i nieznacznie rozdrobniony dodajemy do miski (rozdrobni się przy mieszaniu).
  5. Przygotowujemy sosik: mieszamy w miseczce jogurt, majonez, keczup i przeciśnięty przez praskę czosnek (albo drobniutko pokrojony) oraz bazylię.
    (jak liście – to drobno porwane, NIE KROJONE!). Dodajemy do pozostałych składników i dokładnie wszystko razem mieszamy – albo nie mieszamy, żeby zrobić nieco ładniejsze zdjęcie :P
  6. Kroimy drobno szczypiorek (i natkę pietruszki) i posypujemy nim sałatkę.

sałatka z tuńczykiem[148/777]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>