8

Szalona tarta

tarta z serem pleśniowym

Za dużo specyficznych składników na mojej wymyślnej tarcie, bym mogła nazywać się inaczej niż „szalona tarta”. Ser pleśniowy i gouda, kiełbasa mocno pachnąca, np. myśliwska, śliwki suszone…

Tarta bardzo smaczna, o czym może świadczyć zachowanie męża: po dwóch kawałkach powiedział, że już się najadł, a potem zjadł kolejne 3, nieco mniejsze, kawałki… :P

Panu Andrzejowi dziękuję za proporcje składników na ciasto. Muszę powiedzieć, że jest to ciasto idealne.

I tu muszę powtórzyć zdanie ostatnio często powtarzane: „bo poza budowaniem domów i sprzedawaniem materiałów trzeba robić też coś innego,  żeby nie zwariować”. Zatem narzędzia w ręce i do kuchni! :D

Składniki na ciasto:

  • 35-40 dag mąki
  • 2/3 kostki schłodzonego masła
  • 2 jajka
  • Sól
  • Niecałe 0,5 szklanki wody

Składniki pozostałe:

  • Krążek sera pleśniowego naturalnego, nie żaden z pieprzem czy coś
  • 150 g kiełbasy myśliwskiej, jałowcowej lub innej ładnie pachnącej
  • 0,5 cebuli czerwonej
  • ok. 15 sztuk śliwek suszonych
  • Trochę sera żółtego na posypanie wierzchu tarty – 2 razy
  • Z przypraw np. majeranek

Potrzebny sprzęt:

  • Miska
  • Nóż
  • Szklanka
  • Forma do pieczenia tarty
  • Fasola lub groch przeciw rośnięciu ciasta
  • Folia aluminiowa
  • Wałek
  • Tarka o drobnych oczkach

Przygotowanie:

  1. Mąkę, masło, jajka, sól posiekać nożem w misce do rozdrobnienia masła. Następnie dolewać stopniowo wodę i energicznie zanieść ciasto rękę. Szybko, żeby się nie zagrzało od ręki.
  2. Zagniecione ciasto lekko rozwałkować, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na min. 15 minut do schłodzenia.
  3. Po schłodzeniu się ciasta, gdy zabieramy się już do pieczenia: nagrzać piekarnik do 185°C , ciasto rozwałkować, wylepić formę (spód i brzegi), przykryć folią i nasypać do pełna fasoli lub grochu. Spód podpiekać ok. 20 minut.
  4. Przygotować „pokrycie” tarty. Ser żółty zetrzeć na tarce, ser pleśniowy pokroić w plastry, kiełbasę też, cebulę w pióra, śliwki przekroić na pół.
  5. Na podpieczone ciasto wysypać połowę startego żółtego sera, następnie ułożyć pozostałe składniki w dowolnej konfiguracji, znowu posypać serem i np. majerankiem.
  6. Piec jeszcze ok. 15 min w temp. 180-190°C

tarta z serem pleśniowym

[162/777]

8 komentarze(-y) do Szalona tarta

  • wiktorkowa  pisze:

    jeszcze nigdy nie próbowałam takiego połączenia smaków:) zaintrygował mnie:)wygląda bardzo smacznie

    • Łucja Łucja  pisze:

      Przyznam, że nieco się obawiałam co wyjmę z piekarnika, ale efekt był baaaaaaardzo pozytywny.

  • Goga  pisze:

    Tarta może i szalona, ale wygląda pysznie, na pewno spróbuję, ja niedawno robiłam z łososiem i mozzarellą wg Pascala(kuchnia lidla), również pyszna:)

    • Łucja Łucja  pisze:

      To się cieszę:) a łosoś… pewnie niebawem dopłynie do mojej kuchni.

  • MonikaKrepa  pisze:

    WOW! wygląda świetnie ale ja ostatnimi czasy staram się ograniczać sery od kiedy trafiłam na ten artykuł -> http://pogromcymitowmedycznych.pl/myth/117/serki-pleśniowe-są-niezdrowe/ troche sie przestraszyłam bo uwielllllbiam sery pleśniowe. Mam w planach pociagnac za jezyk mojego lekarza przy najbliższej okazji tymczasem wypróbuje twoj przepis ze swiezym parmezanem, chyba ze masz jakis inny pomysł zeby moja tarta była jeszcze bardziej szalona? ;))

    • Łucja Łucja  pisze:

      Wszelkie szaleństwa dozwolone, a nad moimi jeszcze muszę trochę pomyśleć i zapewne się ujawnią :D
      A co do serów – to nigdy nie znikną z mojej kuchni, za smaczne są :)

      • MonikaKrepa  pisze:

        ja tez je kocham nad zycie ale pogromcy mitów medycznych to portal któremu ufam, wiec narazie muszę sie wstrzymać, mam wizyte u lekarza w nastepnym tygodniu to napewno sie dowiem szczegółów!!! :)

        • Łucja Łucja  pisze:

          To napisz co się dowiedziałaś :)

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>