4

Tarta jabłkowo-migdałowa

tarta jabłkowo migdałowa
Trochę wstyd się przyznać, ale to pierwsza w moim życiu tarta :) , no może druga… ale pierwsza zrobiona samodzielnie i !NA WŁASNEJ FORMIE DO TART! :D
Prezent urodzinowy wykorzystany – ze smakiem.
Przepis od Mirki, nieco zmodyfikowany przez nas dwie kilka miesięcy temu, w porze truskawkowej. Wtedy to właśnie ta tarta powstała „niesamodzielnie”, a z Mirką właśnie i z truskawkami.
Teraz sezon jabłkowy, antonówka nas zasypuje owocami, zatem tarta jabłkowo-migdałowa.
Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 150 g schłodzonego masła
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki śmietany kremówki
Składniki na krem:
  • 100 g cukru (1/2 szklanki)
  • 90 g miękkiego masła
  • 50 g mąki pszennej (1/3 szklanki)
  • 100 g migdałów
  • 2 duże jajka
  • 1-2 kropelki olejku waniliowego
Składniki owocowe:
  • 4-5 jabłek (np. antonówek)
  • 1 cukier wanilinowy – jeśli jabłka kwaśne
  • (lub maliny)
  • (lub truskawki)
Potrzebny sprzęt:
  • miska do zagniecenia ciasta (albo stolnica)
  • nóż
  • folia aluminiowa
  • wałek
  • forma do pieczenia tart
  • fasola lub groch – ok. 700 g
  • miska do miksowania kremu
  • sprzęt do obróbki migdałów: kubek – jeśli mamy migdały nieobrane i musimy je sparzyć i obrać; tłuczek do mięsa do rozbicia migdałów na małe kawałeczki; woreczek w którym migdały będą rozdrabniane
Przygotowanie ciasta:
  1. Mąkę, cukier, sól oraz masło siekać razem w misce, do uzyskania „konsystencji” przypominającej okruchy chleba.
  2. Dodać jajko oraz śmietanę i energicznie zagnieść, żeby ciasto nie ociepliło się od ręki.
  3. Zagniecione ciasto rozpłaszczyć na placek, ok. 15-20 cm średnicy, owinąć w folię aluminiową i wsadzić do lodówki na min. 30 min (max 48 h).
  4. Po schłodzeniu się ciasta, rozwałkować je na placek pokrywający formę do tart oraz jej brzegi. Wałkowanie przez folię zapobiega przyklejaniu się ciasta do wałka (folię trzeba co chwilę unosić).
  5. Rozwałkowane ciasto przełożyć na przygotowaną formę, przykryć folią aluminiową i wysypać na nią ziarna fasoli lub grochu (do wypełnienia formy), aby ciasto się nie podniosło, a brzegi nie upadły.
  6. Ciasto piec w nagrzanym do 200°C  piekarniku ok. 15 min: najpierw 5 min w temp 200°C, a następnie 5-10 min w temp. 190°C.

Przygotowanie kremu:

  1. Cukier, masło, mąkę, jajka i olejek utrzeć(wymiksować) na gładki krem. Na koniec dodać rozgniecione migdały. Migdały pogniecione są lepsze niż zmielone, bo przyjemnie chrupią po upieczeniu.
  2. Gotowy krem wylać na upieczone ciasto, rozłożyć na wierzchu owoce – w tym przypadku pokrojone w cząstki jabłka – i posypać cukrem waniliowym (jeśli używamy kwaśnych jabłek).
  3. Piec ok. 35-40 min w temp 180°C.
tarta z jabłkami i migdałami
[155/777]

4 komentarze(-y) do Tarta jabłkowo-migdałowa

  • mira  pisze:

    wygląda równie smakowicie jak to z truskawkami :D
    pozdrawiam:)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Rownież pozdrawiam Wrocław :)

  • gin  pisze:

    Mniami :) Uwielbiam wypieki z jabłkami :)

    • Łucja Łucja  pisze:

      O, ja też. I do tego mam dodatkową motywację w postaci kilku jabłoni, które w tym roku dały owocowo czadu :)

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>