4

Tarta z fetą i pomidorami

tarta z feta i pomidorami

Tarta z fetą i pomidorami – chodziła za mną od kilku dni, aż do poniedziałku, kiedy wreszcie ją zrobiłam. Zostało trochę na wtorek i okazało się, że na zimno jest równie pyszna!

Gorąco polecam :)

Składniki na ciasto:

  • 35 dag mąki
  • 2/3 kostki schłodzonego masła
  • 2 jajka
  • Sól
  • Niecałe 0,5 szklanki wody

Składniki pozostałe:

  • kostka sera feta
  • 3 pomidory (użyłam moich ulubionych „lima”)
  • 4 łyżki rzadkiego jogurtu naturalnego
  • ok. 10 oliwek
  • pieprz, zioła prowansalskie

Potrzebny sprzęt:

  • Miska
  • Nóż
  • Szklanka
  • Forma do pieczenia tarty
  • Fasola lub groch przeciw rośnięciu ciasta
  • Folia aluminiowa
  • Wałek
  • Patelnia i drewniana łyżka
  • Deska
  • Łyżka
  • Miska na wymieszanie sera
  • Widelec

Przygotowanie:

  1. Mąkę, masło, jajka, sól posiekać nożem w misce do rozdrobnienia masła. Następnie dolewać stopniowo wodę i energicznie zanieść ciasto rękę. Szybko, żeby się nie zagrzało od ręki.
  2. Zagniecione ciasto lekko rozwałkować, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na min. 15 minut do schłodzenia – u mnie siedziało ze 3 godziny.
  3. Po schłodzeniu się ciasta, gdy zabieramy się już do pieczenia: nagrzać piekarnik do 185°C , ciasto rozwałkować, wylepić formę (spód i brzegi), przykryć folią i nasypać do pełna fasoli lub grochu. Spód podpiekać ok. 20-25 minut, aż zacznie nabierać koloru i przy dźgnięciu widelcem czuć, że już twardawy.
  4. Przygotować „pokrycie” tarty: w misce rozmieszać fetę z jogurtem, pieprzem i odrobiną ziół prowansalskich – powinniśmy uzyskać konsystencję dającą się spokojnie rozsmarować.
  5. Pomidory sparzyć, pokroić w dość grube plastry.
  6. Na podpieczone ciasto wyłożyć „papkę” z fety, następnie plastry pomidorów oraz pokrojone w plasterki oliwki. Całość delikatnie posypać ziołami prownsalskimi.
  7. Piec jeszcze ok. 20 min w temp. 180-190°C
  8. I jak zwykle u nas tarcie towarzyszył sos czosnkowy (śmietana lub ostatnio jogurt typu greckiego, majonez, sól, pieprz, czosnek – robi mąż, w proporcjach „na oko” i zawsze mu wychodzi).

Przepis dodaję do akcji:
Amore pomodori!Warzywa psiankowate 2013

[237/777]

4 komentarze(-y) do Tarta z fetą i pomidorami

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>