1

Sos do spaghetti włosko-grecki

wschód słońca

Sos do spaghetti włosko-grecki to trochę śródziemnomorskiego klimatu w zimowy dzień, który rozpoczął się w całkiem wiosenny sposób pięknym kolorowym wschodem słońca.

Przepis dla tych, którzy nie są wrogami fety i oliwek (i czosnku) i z serii „z aparatem wśród garnków i patelni” :P

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 3 świeże pomidory
  • 20 oliwek
  • Ok. ½ paczki sera feta (czyli ok. 150 g)
  • z przypraw: słodka papryka, chilli lub ostra papryka, sól, pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • makaron spaghetti – ile potrzebujecie

Potrzebny sprzęt:

  • Nóż
  • Praska do czosnku
  • Deska
  • Patelnia i drewniana łopatka
  • Garnek do gotowania makaronu

Przygotowanie:

  1. Nastawić wodę na gotowanie makaronu i jak się zagotuje, to wrzucić spaghetti.
  2. Cebulę drobno posiekać i zeszklić z dodatkiem słodkiej papryki (uzyskuje się śliczny kolor) na rozgrzanej oliwie.
    Sos do spaghetti włosko-grecki
  3. Pomidory sparzyć (albo i nie), pokroić w kostkę i dodać do cebuli.
  4. Oliwki drobno pokroić i również dorzucić na patelnię.
  5. Rozkruszyć fetę, czosnek wycisnąć przez praskę i wraz z pozostałymi przyprawami dodać do wcześniejszych składników.
    Sos do spaghetti włosko-grecki
  6. Dusić na wolnym ogniu, sok z pomidorów musi nieco odparować (ja trafiłam na takie pomidory, ze musiałam dolać niecałą szklankę wody, bo było za gęsto).
  7. Makaron wyłożony na talerze polać sosem i jeść.

Moja opinia:

Danie może i nie powala wyglądem, ale jest bardzo smaczne. Im później dodamy czosnek tym będzie wyraźniej wyczuwalny. Danie na zdjęciu miało efekt „smoka wawelskiego”, z tym, że nie mam tu Wisły pod ręką, żeby zaspokoić pragnienie po palącym czosnku :P

Fety nie trzeba dodawać chyba do sosu, można nią posypać porcje na talerzu – nie będzie takiej ciapy, ale nie wiem jak wtedy smakuje sos, bo z posypywaniem jeszcze nie próbowałam tego jeść.

Oliwki można zastąpić czarnymi, będzie jeden wyraźniejszy motyw kolorystyczny w sosie.

Życzę Wam własnych ulepszeń :)

Sos do spaghetti włosko-grecki

[24/777]

1 komentarz do Sos do spaghetti włosko-grecki

  • mira  pisze:

    Polecam :) trzy osoby jadły i trzy zjadły z apetytem :D

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>