0

Racuchy z jabłkami i rodzynkami

racuchy

Nieco się opuściłam z dodawaniem przepisów… z dodawaniem, bo gotowe zdjęcia czekają na komputerze, a tekst kręci się po głowie.

Ale muszę się usprawiedliwić rozpoczęciem nowej pracy! Wreszcie! :D

Prezentowane drożdżowe racuchy z jabłkami i rodzynkami zjedzone zostały już z miesiąc temu, więc nawet nie pozostał po nich zapach :( ale są zdjęcia! Nadają się i na słodką przekąskę jak i na obiad.

A pisząc ten przepis zajadam migdały – chodziły za mną od kilku dni z powodu rafaello, które Teście kupili nam na osłodzenie rocznicy ślubu :D

Sprzęt:

  • Kubek/szklanka
  • Miska
  • Patelnia + pokrywka + drewniana łopatka
  • Łyżka

Składniki:

  • Ok. 400 g mąki
  • Ponad szklanka mleka rozcieńczonego wodą
  • 3  łyżki cukru
  • 35-50 g drożdży
  • szczypta soli
  • 2 garści rodzynek
  • 3 średniej wielkości jabłka
  • Łyżka oleju + olej do smażenia

Przygotowanie:

    1. Przebrać rodzynki z ogonków, jabłka umyć, obrać, (skórkę zjeść), pokroić w kosteczkę.
    2. W rondelku (lub kubku w mikrofali) zagrzać mleko z wodą, żeby było wyraźnie ciepłe.
    3. W misce umieścić mąkę, pokruszone drożdże, łyżkę oleju oraz sól i wlewając stopniowo ciepłe mleko z wodą mieszać wszystko łyżką do osiągnięcia konsystencji (ciągle łyżką!) stanowczo za rzadkiej na wyrabianie ręką. Ciasto musi być zdatne do nakładania łyżką porcji na patelnię i żeby dało się wymieszać z nim jabłka i rodzynki.
    4. Po osiągnięciu opisanej wyżej konsystencji dodać jabłka i rodzynki, wymieszać.
    5. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40 min.
    6. Urośnięte ciasto nadaje się już do smażenia: na patelni z olejem smażyć obustronnie racuchy (osobiście smażę racuchy na patelni z bardzo małą ilością oleju, może nie są jakoś pięknie okrągłe, ale za to mają mało tłuszczu). Ilość ciasta na jeden racuch to 1 łyżka.

Racuchy przed spuchnięciem (świeżo położone na patelni)
racuchy z jabłkami
i racuchy po spuchnięciu (usmażone już od spodu)
drożdżowe racuchy z jabłkami i rodzynkami

Gotowe racuchy można posypać cukrem pudrem.

[129/777]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>