Nieco się opuściłam z dodawaniem przepisów… z dodawaniem, bo gotowe zdjęcia czekają na komputerze, a tekst kręci się po głowie.
Ale muszę się usprawiedliwić rozpoczęciem nowej pracy! Wreszcie!
Prezentowane drożdżowe racuchy z jabłkami i rodzynkami zjedzone zostały już z miesiąc temu, więc nawet nie pozostał po nich zapach ale są zdjęcia! Nadają się i na słodką przekąskę jak i na obiad.
A pisząc ten przepis zajadam migdały – chodziły za mną od kilku dni z powodu rafaello, które Teście kupili nam na osłodzenie rocznicy ślubu
Sprzęt:
- Kubek/szklanka
- Miska
- Patelnia + pokrywka + drewniana łopatka
- Łyżka
Składniki:
- Ok. 400 g mąki
- Ponad szklanka mleka rozcieńczonego wodą
- 3 łyżki cukru
- 35-50 g drożdży
- szczypta soli
- 2 garści rodzynek
- 3 średniej wielkości jabłka
- Łyżka oleju + olej do smażenia
Przygotowanie:
- Przebrać rodzynki z ogonków, jabłka umyć, obrać, (skórkę zjeść), pokroić w kosteczkę.
- W rondelku (lub kubku w mikrofali) zagrzać mleko z wodą, żeby było wyraźnie ciepłe.
- W misce umieścić mąkę, pokruszone drożdże, łyżkę oleju oraz sól i wlewając stopniowo ciepłe mleko z wodą mieszać wszystko łyżką do osiągnięcia konsystencji (ciągle łyżką!) stanowczo za rzadkiej na wyrabianie ręką. Ciasto musi być zdatne do nakładania łyżką porcji na patelnię i żeby dało się wymieszać z nim jabłka i rodzynki.
- Po osiągnięciu opisanej wyżej konsystencji dodać jabłka i rodzynki, wymieszać.
- Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40 min.
- Urośnięte ciasto nadaje się już do smażenia: na patelni z olejem smażyć obustronnie racuchy (osobiście smażę racuchy na patelni z bardzo małą ilością oleju, może nie są jakoś pięknie okrągłe, ale za to mają mało tłuszczu). Ilość ciasta na jeden racuch to 1 łyżka.
Racuchy przed spuchnięciem (świeżo położone na patelni)
i racuchy po spuchnięciu (usmażone już od spodu)
Gotowe racuchy można posypać cukrem pudrem.
[129/777]
Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!