5

Koperty francuskie ze szpinakiem i fetą

koperty francuskie
Dawno mnie nie było, to już kolejna taka przerwa, ale jak zwykle – wracam! W smaczny sposób, przed Wami koperty francuskie ze szpinakiem i fetą.
W czasie zniknięcia zdążyłam przeprowadzić się do Krakowa i zamieszkać w mieszkaniu na poddaszu, dzięki czemu deszcz teraz dudni mi w szyby okien dachowych.
Koperty francuskie – pyszne i efektowne. Akurat jak wyjmowałam je z piekarnika, był u mnie pan naprawiający połączenie z internetem i widział, że robię zdjęcia obiadowi. Spytał kogo będę denerwować takim obiadem :D Odpowiedź była prosta – nie będę denerwować nikogo – muszę reaktywować bloga.
Także internet działa i blog też.
Życzę smacznego, po krakowsku.

 

Składniki (na 6 kopert):
  • ciasto francuskie – cała rolka
  • szpinak – 10-12 brykietów mrożonych
  • cebula
  • sól
  • ząbek czosnku lub jeśli nie ma (tak jak ja nie miałam ;( ) papryka słodka i odrobina ziół prowansalskich
  • ok 5 łyżek mleka
  • pół paczki fety
Potrzebny sprzęt:
  • blacha
  • patelnia
  • deska
  • nóż
  • drewniana łyżka
  • praska do czosnku
Przygotowanie:
  1. Włączyć piekarnik na 150°C
  2. Szpinakowe brykiety rozmrażać na patelni, dobrze podlać mlekiem – jakoś to sprytniej się dzieje.
  3. Gdy szpinak się rozpaćka dodać poszatkowaną cebulę, sól, wyciśnięty czosnek lub przyprawy.
  4. Wszystko razem wymieszać, pilnować przed przypalaniem, odparować nadmiar wody ze szpinaku
  5. Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na 6 kwadratów, na każdy z nich położyć 1/6 masy szpinakowej, a na wierzch ser feta (jak na zdjęciu).
    koperty francuskie ze szpinakiem i fetą
  6. Rogi kwadratów zlepić na środku żeby farsz nie uciekł.
  7. Koperty są gotowe po ok 15 minutach pieczenia – widać po kolorze ciasta francuskiego i zapachu.
    Koperty francuskie ze szpinanakiem i feta

[144/777]

5 komentarze(-y) do Koperty francuskie ze szpinakiem i fetą

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>