Dawno mnie nie było, to już kolejna taka przerwa, ale jak zwykle – wracam! W smaczny sposób, przed Wami koperty francuskie ze szpinakiem i fetą.
W czasie zniknięcia zdążyłam przeprowadzić się do Krakowa i zamieszkać w mieszkaniu na poddaszu, dzięki czemu deszcz teraz dudni mi w szyby okien dachowych.
Koperty francuskie – pyszne i efektowne. Akurat jak wyjmowałam je z piekarnika, był u mnie pan naprawiający połączenie z internetem i widział, że robię zdjęcia obiadowi. Spytał kogo będę denerwować takim obiadem Odpowiedź była prosta – nie będę denerwować nikogo – muszę reaktywować bloga.
Także internet działa i blog też.
Życzę smacznego, po krakowsku.
Składniki (na 6 kopert):
- ciasto francuskie – cała rolka
- szpinak – 10-12 brykietów mrożonych
- cebula
- sól
- ząbek czosnku lub jeśli nie ma (tak jak ja nie miałam ;( ) papryka słodka i odrobina ziół prowansalskich
- ok 5 łyżek mleka
- pół paczki fety
Potrzebny sprzęt:
- blacha
- patelnia
- deska
- nóż
- drewniana łyżka
- praska do czosnku
Przygotowanie:
- Włączyć piekarnik na 150°C
- Szpinakowe brykiety rozmrażać na patelni, dobrze podlać mlekiem – jakoś to sprytniej się dzieje.
- Gdy szpinak się rozpaćka dodać poszatkowaną cebulę, sól, wyciśnięty czosnek lub przyprawy.
- Wszystko razem wymieszać, pilnować przed przypalaniem, odparować nadmiar wody ze szpinaku
- Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na 6 kwadratów, na każdy z nich położyć 1/6 masy szpinakowej, a na wierzch ser feta (jak na zdjęciu).
- Rogi kwadratów zlepić na środku żeby farsz nie uciekł.
- Koperty są gotowe po ok 15 minutach pieczenia – widać po kolorze ciasta francuskiego i zapachu.
[144/777]
Wspaniale polaczenie..szpinak i feta.U mnie przewaznie z makaronem.
To ja poproszę o przepis
Wiesz co? Powinnaś się tym zająć zawodowo, a nie budowaniem mostów
Pozdrowienia z gór
[…] został mi z kopert ze szpinakiem, wystarczyło dokupić ser feta i ser […]
[…] składniki, które upcham i położę na wszystkim Były już w cieście francuskim zamknięte w kopertach, były na pizzy, sam szpinak wylądował na plackach ziemniaczanych, dopasował się do kurczaka i […]