Po kilku godzinach spędzonych z Kochanym moim Narzeczonym na szukaniu garnituru dla niego na ślub i wesele kuzynki, „zapiekłam” taki obiad. Zapiekanka ryż z ananasem. Smaczna nagroda za zakupy zakończone powodzeniem. I Michał mówił, że dobre!!!
Składniki (na 4-5 porcji):
- 0,5 kg ryżu (nie w workach)
- 0,5 l mleka + 0,5 l wody
- 1/2 szklanki śmietanki 30% – na osobę lub bita śmietana w spray’u
- 1 łyżeczka cukru
- Duża puszka ananasów w lekkim syropie
- Szczypta soli
- Tłuszcz, np. masełko
- wiórki kokosowe do wysypania naczynia żaroodpornego i posypania „zapiekanki”
Potrzebny sprzęt:
- garnek
- naczynie żaroodporne
- (mikser)
- łyżka
- łyżeczka
- miska
- otwieracz do puszek
Przygotowanie:
- Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i obsypać wiórkami kokosowymi.
- Zagotować mleko z wodą ze szczyptą soli, łyżeczką cukru; dodać ryż i gotować na małym ogniu 10 min. Często mieszać, i uważać na mleko wiecznie chcące wykipieć i ryż chcący się przytulić do spodu garnka.
- Ananasy odsączyć, ale syrop zostawić.
- Do ugotowanego ryżu wlać syrop z ananasa, wymieszać.
- Do przygotowanego wcześniej naczynia przełożyć połowę ryżu, przykryć plastrami lub kawałkami ananasa, ułożyć drugą połowę ryżu, obłożyć ananasami i posypać całość wiórkami kokosowymi.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-30 min, pod przykryciem.
- Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.
- Podawać na gorąco z zimną ubitą śmietanką lub z tą spray’ową.
Uwaga:
Jeśli zapiekanka zostanie, można ją na drugi dzień wykorzystać jako deser do kawy poobiedniej. Na patelni rozpuścić masło z łyżeczką cukru i cynamonem. Dodać pozostała zapiekankę i podgrzać mieszając. Jeśli wygląda za gęsto – dolać wody. Ja tak właśnie zrobiłam
[34/777]
Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!