0

Tort kakaowo-wiśniowy

tort kakaowo wisniowy

Tort kakaowo-wiśniowy i jeszcze z bitą śmietaną! Cud miód :)

To już trzeci mostowy tort! Bo 18 maja obchodzony jest Dzień Mostowca.

Tym razem moja/nasza tradycja pieczenia tortu przez Dwie Mostownice została nieco zmieniona, bo Mama Mostownica nie dała rady dojechać na pieczenie (i robota spadła w 100% na Córkę Mostownicę :P ). Za to na jedzenie już trafiła i cała reszta około-mostowej rodziny też :) Także mostowe świętowanie rozpoczęliśmy już 17 maja (dziś). Na dole już szykują driny, a ja podrzucam przepis na tort.

Wszystkim Mostowcom i Mostownicom składam życzenia wszystkiego co najlepsze!

Dla przypomnienia:

Składniki na ciasto (na tortownicę 24 cm):

  • 5 małych jajek (4 duże)
  • 170 g cukru
  • 130 g masła (miękkiego, wyjętego wcześniej z lodówki)
  • 105 g mąki
  • 105 g zmielonych/rozdrobnionych orzechów (użyłam migdałów i orzechów włoskich w prop. 1:1)
  • szczypta soli

Składniki na masę wiśniową:

  • słoik konfitury wiśniowej taki 400-500 ml lub litrowy słoik kompotu
  • 3/4 szklanki wody (gdy kompot to bez wody)
  • cukier do smaku, ale konfitury są na tyle słodkie, że ja nie dodawałam cukru
  • 40 g mąki ziemniaczanej

Składniki na „wierzch”:

  • 300 ml śmietany 30%
  • zagęstnik do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru

Tort kakaowo wisniowy

Potrzebny sprzęt:

  • Miska duża
  • Miska nieco mniejsza
  • Mikser
  • Sitko do przesiania mąki
  • Łyżka
  • Łyżeczka
  • Szpatułka
  • Tortownica 24 cm
  • Papier do pieczenia
  • Piekarnik
  • Patelnia i drewniane mieszadełko
  • Szklanka
  • Duży nóż
  • Patera na tort

Przygotowanie:

  1. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka umieścić w dużej misce, białka w mniejszej.
  2. Na puszystą gładką masę zmiksować żółtka, cukier oraz masło.
  3. Następnie dodawać przesianą mąkę połączoną z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Wszystko miksować. Będzie dość gęsto.
  4. W drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli, na sztywno.
  5. Pianę z białek dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką albo szpatułką.
  6. Całość przełożyć na przygotowaną tortownicę (wyłożoną papierem lub wysmarowaną masłem i oprószoną mąką).
  7. Piec ok 35-40 min w nagrzanym do 200°C piekarniku, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika zostawić do całkowitego wystygnięcia.
    Tort kakaowo wisniowy
  8. W wystudzonym spodzie wydrążyć wgłębienie (podobnie jak na kopiec kreta). Zostawić na obwodzie „ramkę” szerokości 2 cm, a w głąb zebrać 1-1,5 cm.
    Tort kakaowo wisniowy
  9. Połowę wydrążonego ciasta pokruszyć i podprażyć na suchej patelni. Zrobi się chrupkie. Jak wystygnie będzie jeszcze bardziej chrupiące. (Drugą połowę wykorzystać w dowolny sposób, moja jeszcze czeka w misce).
  10. Ugotować wiśniowe nadzienie: zagotować konfitury z wodą lub kompot. A następnie wlać rozmieszaną w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną. Ponownie zagotować intensywnie mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Mieszać co jakiś czas.
  11. Na wydrążony spód nałożyć wystudzone wiśnie.
    Tort kakaowo wisniowy
  12. Gdy masa wiśniowa będzie już „zakrzepła”: śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Dodać chrupiące podprażone wiórki z ciasta. Wymieszać. Nałożyć na tort.
  13. I teraz: jeśli zjemy tort od razu po nałożeniu śmietany to będzie czuć wyraźnie chrupiące ciasto w śmietanie, ale za to niestety śmietana ma tendencje do ześlizgiwania się z wiśni. Natomiast: po kilku godzinach w lodówce wszystko się ładnie kroi i (prawie) nie zjeżdża.
  14. Wierzch można posypać kakao lub cynamonem.
  15. Smacznego! I udanego świętowania!

Tort kakaowo wisniowy

 

Tort kakaowo wisniowy

Przepis dodaję do akcji:
Wiosenne słodkości!

[287/777]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>