8

Tort ambasador

tort ambasador

Kolejny tort – zgodnie z tradycją święta Mostowca, które przypada na 18 maja – tort AMBASADOR został upieczony przez dwie Mostownice – Matkę i Córkę :) Tradycja dłuuuuga, bo dwuletnia :P ale tradycje kiedyś się w końcu zaczynają, a dopiero potem trwają i trwają.

Tort troszkę skomplikowany, ale tylko przy pierwszym robieniu, kiedy to do końca nie wie się jak to się dzieje i zmienia to co się gotuje, miesza, robi, cedzi itp., itd.

Przepis dostałam od Beaty (wg mnie najlepszej lokalnej gospodyni domowej!). Tort syty, mocno-najadający. Pyszny!!!

Składniki na biszkopt (tortownica 26 cm):

  • 4 duże lub 5 mniejszych jajek
  • szczypta soli
  • 5/6 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy (1 torebka gotowca – chodzi o proszek)
  • mąka tortowa – razem z proszkiem i budyniem ma uzupełnić szklankę do wysokości 5/6
  • sok z połowy cytryny
  • masło i mąka do posmarowania i oprószenia tortownicy

Składniki na masę (tortownica 26 cm)

  • 1 litr mleka
  • 1 litr śmietany kwaśnej (18%)
  • 8 jajek
  • 1,5 torebeczki cukru wanilinowego
  • 350 g masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 4-5 łyżek kakao ciemnego do wypieków
  • ok. 0,5 szkl. czystej wódki lub spirytusu
  • bakalie (u mnie: 10 moreli suszonych, 5-6 śliwek suszonych, 1,5 szklanki migdałów)

Składniki ponad masą:

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 7 krążków ananasa z puszki

Potrzebny sprzęt (na biszkopt):

  • Miska ma biszkopt
  • Miseczka/szklanka na oddzielenie żółtek
  • Mikser
  • Łyżeczka
  • Szklanka
  • Sitko do mąki
  • Mieszadełko – wygodna: silikonowa łopatka
  • Ew. wyciskacz do soku z cytryny
  • Tortownica 26 cm
  • Piekarnik

Potrzebny sprzęt c.d (masa)

  • Duży garnek – 4-5 l jest wygodny
  • Drewniana łyżka lub trzepaczka do mieszania w garze
  • Miska do wymieszania śmietany i jajek
  • Mikser
  • Miska do utarcia całej masy
  • Miska do przełożenia połowy masy
  • Miseczka na bakalie
  • Szklanka
  • Naczynie do sparzenia migdałów
  • Narzędzie do rozdrobienia migdałów (u mnie tłuczek do mięsa i woreczek)
  • Łyżeczka
  • Łyżka – najlepiej kilka
  • Gaza (z apteki) do przecedzenia/odciśnięcia masy
  • Kolejny gar nad którym będzie się masę cedzić
  • Nitka lub sznurek cienki – do obwiązania gazy wokół garnka podczas cedzenia masy
  • Ew. otwieracz do puszek
  • Naczynie do przygotowania galaretki (takie nieco większe niż 0,5 l)

Tort ambasador

Przygotowanie biszkoptu:

  1. Tortownicę posmarować masłem i oprószyć mąką.
  2. Cytrynę sparzyć i wycisnąć sok z połowy.
  3. Białka oddzielić od żółtek.
  4. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywno.
  5. Do ubitych białek dodawać po 1 żółtku i po ok. 1/5-1/4 cukru stale miksując – i tak do skończenia żółtek i cukru.
  6. Następnie bardzo delikatnie rozmieszać z przygotowaną masą przesianą mąkę z proszkiem i budyniem (proszek i budyń uzupełnione mąką mają razem zająć 5/6 szklanki!!!).
  7. I na końcu dodać sok z połowy cytyny – dalej delikatnie mieszać, rozmieszać.
  8. Całość przelać na tortownicę.
  9. Wstawić do ZIMNEGO piekarnika. Piekarnik nagrzewać już ze wstawionym biszkoptem do 160°C. Piec 30-40 min  – tak mi powiedziała teściowa. Ja piekłam 50 min i dalej było trochę blado. Generalnie piec do suchego patyczka i aż biszkopt odklei się od brzegów i NIE OTWIERAĆ piekarnika przed upływem 30 minut pieczenia.
  10. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia.

Przygotowanie masy:

  1. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, potłuc np. tłuczkiem do mięsa na drobniejsze kawałki.
  2. Śliwki i morele pokroić w drobne kawałeczki. 0,5 szklanki potłuczonych migdałów oraz śliwki i morele zalać połową przygotowanego do masy alkoholu. Niech ponasiąkają.
  3. Śmietanę rozmieszać z całymi jajkami – ja śmignęłam mikserem, żeby było dokładnie; ale krótko – tylko do połączenia, bez ubijania.
  4. Mleko zagotować z dodatkiem cukru wanilinowego.
  5. Do gotującego się mleka wlać śmietanę z jajami (tu wygodnie w 2 osoby – jedna powoli leje, a druga szybko miesza, żeby się nie zrobił glut). Mieszać! Mieszać! Mieszać aby się nie przypaliło! Wygodnie trzepaczką. Matka z Córką tak mieszały że się trzepaczka popsuła :P Tak zwany „ser” gotować – myśmy czekały aż zgęstnieje, ale specjalnie nie zgęstniał, odparowałyśmy za to 0,5 litra płynów w godzinę chyba. Więc nie gotujcie godzinę, tylko krócej.
  6. Całą tą „serową” ciapkę odstawić do przestygnięcia. My chłodziłyśmy garnek w zimnej wodzie, bo nam zależało na czasie.
  7. Zimną masę przecedzić przez gazę i odcisnąć. Cisnąć i cisnąć. Dużo cieczy się z tego wylewa.
  8. Miękkie (wyjęte wcześniej z lodówki) masło z cukrem pudrem zmiksować na puszystą, jasną masę. A następnie dodawać stopniowo zimny, odciśnięty „ser” stale miksując.
  9. Cały już krem podzielić na dwie równe części. Do pierwszej dodać 1 szklankę migdałów i połowę naszykowanego alkoholu, wymieszać. Do drugiej połowy dodać kakao i zmiksować oraz nasączone bakalie i niewchłonięty alkohol oraz pozostałe 0,5 szklanki migdałów, wymieszać.
  10. Obie galaretki rozpuścić w 0,6-0,7 l wody, odstawić do wystygnięcia.
  11. I teraz układamy warstwy torta: na biszkopt masa ciemna, potem masa jasna, potem krążki ananasa i na wierzch tężejąca już galaretka. Całość do lodówki.
  12. Gotowe jest do jedzenia jak tylko galaretka całkiem zesztywnieje. Jednak tort smakuje jeszcze lepiej po 2 dniach od poskładania go w całość.

I już. Oto NAJDŁUŻSZY przepis na moim blogu :D

Tort ambasador

Tort ambasador

[258/777]

8 komentarze(-y) do Tort ambasador

  • iza  pisze:

    pieknie wygląda, kiedyś dawno robiłam ale nawet nie pamiętam smaku; chyba czas na powtórkę

    • Łucja Łucja  pisze:

      jest smacznie:):)

  • Martyna  pisze:

    W ubiegłym tygodniu wystartował nowy agregat zBLOGowani, umożliwiający: generowanie ruchu na blogi które dołączyły, dający możliwość obserwowania blogów i ulubionych wpisów. Zapraszamy do rejestracji na http://www.zblogowani.pl

    • Łucja Łucja  pisze:

      Dzięki, już tam jestem od kilku dni.

  • Tort ambasador | Przepisy na ?  pisze:

    […] Zobacz blog […]

  • najepsza xd  pisze:

    Bardzo fajny przepis :) Na pewno spróbuję :)
    Ps. Zapraszam na mojego bloga kulinarnego: http://ugotujrazemznami.blogspot.com/

    • Łucja Łucja  pisze:

      Dziękuję i zaglądnę :)

  • Tort kakaowo-wiśniowy  pisze:

    […] rok 2014 – tort ambasador […]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>