Ciasto francuskie z bananami – przepis z weekendu, zamieszczony z opóźnieniem… opóźnieniem spowodowanym pomocą przy międzynarodowej konferencji „Footbridge”, która właśnie trwa na Politechnice Wrocławskiej.
A co do ciasteczek – proste w wykonaniu, a wyglądają efektownie.
Potrzebne są:
1,5 arkusza ciasta francuskiego (czyli 24 kwadraty z tego wychodzą), 6 bananów, 6 kostek gorzkiej czekolady. Do tego blacha, kubeczek, rondelek, nóż, deska, łyzeczka i piekarnik.
Ciasto pokroić w kwadraty, położyć na blasze, na każdym kwadracie ukośnie (po przekątnej) układać ćwiartkę banana, rogi kwadratu zagiąć, delikatnie „skleić” ze sobą.
Piec ok. 15 min w temp 160⁰C w piekarniku z termoobiegiem. Upieczone, nie gorące ciasteczka polewać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
To tyle w telegraficznym skrócie mózg zmęczony, nogi też (od ponad 10 godzin stania na obcasach).
[119/777]
Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!