Kolejne ciasteczka, które piekłam głównie z ciekawości podszytej strachem (jak będą smakować). Ciasteczka z pieprzem, zielem angielskim i oczywiście cynamonem.
Smakują cudnie! Dominuje cynamon, ale jest w nich szczypta trudnej do określenia ostrości, nieco korzennej. Kilka osób jadło i nikt nie zgadł, że to pieprz (i ziele). Mąż spróbował i stwierdził, że to „biały piernik” Więc chociaż to dopiero połowa listopada, to kulinarnie powoli trzeba wchodzić w świąteczne klimaty…
W składzie nie ma jajek!
Składniki (na dwie blachy ciastek):
- 100 g (pół kostki) masła
- 0,5 szklanki cukru
- 5 łyżeczek kwaśnej śmietany (użyłam 18% bo taką miałam)
- 1,5 szklanki mąki pszennej + 0,5 szklanki w rezerwie
- 0,5-1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,25 łyżeczki sody
- 0,5-1 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo zmielonego lub świeżo zgniecionego w moździerzu
- 0,5 łyżeczki ziela angielskiego (ok. 10 kulek) świeżo zmielonego lub świeżo zgniecionego w moździerzu
- odrobina soli
Potrzebny sprzęt:
- Miska na przygotowanie ciasta
- Miska na przesianie składników sypkich
- Szklanka
- Młynek do zmielenia przypraw lub moździerz
- Sitko do przesiania mąki
- Łyżeczka
- Nóż
- Mikser
- Stolnica – jeśli wszystko robicie na stolnicy
- Papier do pieczenia
- Folia aluminiowa
- 2 blachy
- Piekarnik i lodówka
Przygotowanie:
- Masło wyjąć wcześniej z lodówki, żeby zmiękło.
- Pieprz i ziele angielskie zemleć w młynku lub zgnieść w moździerzu na proszek.
- Mąkę (na początek 1,5 szklanki), proszek do pieczenia, sodę, sól oraz wszystkie trzy przyprawy przesiać przez sitko.
- Miękkie masło zmiksować na gładką masę z cukrem. Potem dodać śmietanę, połączyć.
- Następnie dodawać przygotowane składniki sypkie. Na początku można mikserem, a potem już ręką. Delikatnie mieszać palcami. Ciasto zostawić jak najluźniejsze, chociaż dość mocno trzyma się ręki. Ja dodałam prawie 0,5 szklanki dodatkowej mąki :/
- Względnie zwarte ciasto uformować w rulon średnicy do 4 cm (albo 2 rulony), zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na minimum 1 godz.
- Po schłodzeniu kroić nożem plastry grubości 5 mm.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C do lekkiego zrumienienia. W zależności do piekarnika będzie to 7-15 min (wiem, dość duży rozrzut, u mnie minut 15).
- Po upieczeniu studzić na kratce.
[…] Zobacz blog […]
Dziękuję za podzielenie się przepisem, na pewno wypróbuję!
Cieszę się, że wpadł w oko
Nigdy nie wpadłbymn na to, aby zrobć cisteczka z pieprzem Bardzo kreatwyny przepis
A są bardzo smaczne
Ciastka wygladaja baaardzo apetycznie, aga b.