6

Ciasteczka z pieprzem

ciasteczka z pieprzem

Kolejne ciasteczka, które piekłam głównie z ciekawości podszytej strachem (jak będą smakować). Ciasteczka z pieprzem, zielem angielskim i oczywiście cynamonem.

Smakują cudnie! Dominuje cynamon, ale jest w nich szczypta trudnej do określenia ostrości, nieco korzennej. Kilka osób jadło i nikt nie zgadł, że to pieprz (i ziele). Mąż spróbował i stwierdził, że to „biały piernik” ;) Więc chociaż to dopiero połowa listopada, to kulinarnie powoli trzeba wchodzić w świąteczne klimaty…

W składzie nie ma jajek!

Składniki (na dwie blachy ciastek):

  • 100 g (pół kostki) masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 5 łyżeczek kwaśnej śmietany (użyłam 18% bo taką miałam)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej + 0,5 szklanki w rezerwie
  • 0,5-1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,25 łyżeczki sody
  • 0,5-1 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo zmielonego lub świeżo zgniecionego w moździerzu
  • 0,5 łyżeczki ziela angielskiego (ok. 10 kulek) świeżo zmielonego lub świeżo zgniecionego w moździerzu
  • odrobina soli


Potrzebny sprzęt:

  • Miska na przygotowanie ciasta
  • Miska na przesianie składników sypkich
  • Szklanka
  • Młynek do zmielenia przypraw lub moździerz
  • Sitko do przesiania mąki
  • Łyżeczka
  • Nóż
  • Mikser
  • Stolnica – jeśli wszystko robicie na stolnicy
  • Papier do pieczenia
  • Folia aluminiowa
  • 2 blachy
  • Piekarnik i lodówka ;)

Przygotowanie:

  1. Masło wyjąć wcześniej z lodówki, żeby zmiękło.
  2. Pieprz i ziele angielskie zemleć w młynku lub zgnieść w moździerzu na proszek.
  3. Mąkę (na początek 1,5 szklanki), proszek do pieczenia, sodę, sól oraz wszystkie trzy przyprawy przesiać przez sitko.
  4. Miękkie masło zmiksować na gładką masę z cukrem. Potem dodać śmietanę, połączyć.
  5. Następnie dodawać przygotowane składniki sypkie. Na początku można mikserem, a potem już ręką. Delikatnie mieszać palcami. Ciasto zostawić jak najluźniejsze, chociaż dość mocno trzyma się ręki. Ja dodałam prawie 0,5 szklanki dodatkowej mąki :/
  6. Względnie zwarte ciasto uformować w rulon średnicy do 4 cm (albo 2 rulony), zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na minimum 1 godz.
  7. Po schłodzeniu kroić nożem plastry grubości 5 mm.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C do lekkiego zrumienienia. W zależności do piekarnika będzie to 7-15 min (wiem, dość duży rozrzut, u mnie minut 15).
  9. Po upieczeniu studzić na kratce.

Przepis dodaję do akcji:
Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorówŚwiąteczne słodkości!Smaczna JesieńPrezenty na Mikołajki
[272/777]

6 komentarze(-y) do Ciasteczka z pieprzem

  • Ciasteczka z pieprzem | Przepisy na ?  pisze:

    […] Zobacz blog […]

  • Marzena  pisze:

    Dziękuję za podzielenie się przepisem, na pewno wypróbuję!

    • Łucja Łucja  pisze:

      Cieszę się, że wpadł w oko :)

  • Tomasz Tomaszewski  pisze:

    Nigdy nie wpadłbymn na to, aby zrobć cisteczka z pieprzem :) Bardzo kreatwyny przepis :)

    • Łucja Łucja  pisze:

      A są bardzo smaczne :)

  • buczyk  pisze:

    Ciastka wygladaja baaardzo apetycznie, aga b.

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>