0

Muffinki korzenne z czekoladą

muffinki korzenne z czekolada

Smaczne i łatwe do przygotowania muffinki korzenne z czekoladą, żeby wkręcić się w klimat świąteczny. Śniegu nie ma, jest dość ciepło i pomimo upieczonych pierników i karpia (właściwie dwóch) w zamrażalniku to nie bardzo czuć święta.

Dlatego trochę cynamonu i innych dobroci w muffinach nie zaszkodzi :) Ach! No i da się przemycić w nich kostkę czekolady :D

Składniki (ok. 13 sztuk):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • kostki mlecznej czekolady – tyle kostek ile muffinek (u mnie 13)
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 jajko

Potrzebny sprzęt:

  • 2 miski
  • 2 łyżki
  • łyżeczka
  • szklanka
  • blacha muffinkowa lub foremki silikonowe
  • Piekarnik

Przygotowanie:

  1. Czekoladę podzielić na kostki.
  2. Suche składniki (mąka, cukier, proszek, soda, przyprawy) wsypać do jednej miski, wymieszać.
  3. Mokre składniki (olej, jajko, mleko) osobno wymieszać w drugiej misce.
  4. Mokre wlać do suchego, zamieszać do połączenia.
  5. Nakładać do foremek/papilotek po łyżce ciasta, potem położyć kostkę czekolady i znowu przykryć łyżką ciasta – w ten sposób foremka powinna zapełnić się do wysokości 2/3.
  6. Piec ok. 20-25 min w temp. 160-165°C.

Muffinki korzenne z czekolada

 

Muffinki korzenne z czekoladą

Przepis dodaję do akcji:
Jesienne słodkości!
[307/777]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>