0

Muffinki z papają

muffinki z papaja

Pierwszy raz w życiu kupiłam świeżą papaję. A jak już kupiłam nowy owoc, to co trzeba z nim zrobić? Upiec z nim muffinki, bo na szczęście do muffinów można wcisnąć prawie wszystko. I w ten sposób powstały muffinki z papają.

Reszta papai(tu zużyte 3/4 owocu) wylądowała na pavlovej (na inną porcję bezy wskoczył rabarbar, nieco szalejący wiosennie na grządce).

A świeżo upieczone muffiny jakiś sposobem zwąchał Andrzej, który pół godziny po wyjęciu ich z piekarnika wpadł z… fakturą :P

Składniki (wyszło mi 19 sztuk – jakoś dziwnie dużo):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • niecałe 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,25 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki cynamonu (ja dałam 1 łyżeczkę, ale nie dodawajcie tak dużo)
  • 1 szklanka mleka
  • niecałe 0,5 szklanki oleju
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 3/4 świeżej papai
  • ew. kilka orzechów nerkowca

Potrzebny sprzęt:

  • 2 miski
  • 2 łyżki
  • łyżeczka
  • nóż
  • deska
  • szklanka
  • blacha muffinkowa lub foremki silikonowe
  • piekarnik

Przygotowanie:

  1. Papaję obrać ze skórki, wybrać nasiona, miąższ pokroić w dość drobną kostkę.
  2. Suche składniki (mąka, cukry, proszek, soda, cynamon) wsypać do jednej miski, wymieszać.
  3. Mokre składniki (olej, jajko, mleko, jogurt) osobno wymieszać w drugiej misce.
  4. Mokre wlać do suchego, zamieszać do połączenia. Dodać papaję i wymieszać.
  5. Nakładać do foremek/papilotek do wysokości 2/3. Na wierzchu można położyć po nerkowcu.
  6. Piec ok. 20-25 min w temp. 160-165°C.

muffinki z papaja

muffinki z papaja

[317/777]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>