0

Muffinki z orzechami laskowymi i czekoladą

muffinki z orzechami laskowymi i czekolada

Miały być muffinki z czekoladą, a wyszły muffinki z orzechami laskowymi i czekoladą, bo przeszukując szuflady znalazło się trochę orzechów :)

Może nie powinno się publikować takich rzeczy w Wielkim Poście, ale coś do kawy przecież trzeba zjeść!

Smaczne! Pyszne prosto po wyjęciu z piernika, jeszcze ciepłe – chociaż krążą jakieś legendy, że nie powinno się jeść gorących wypieków, jakichś ciast drożdżowych czy coś…

Składniki (wyszło mi 14 sztuk):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 8 kostek mlecznej czekolady
  • 8 kostek gorzkiej czekolady
  • 2 garści orzechów laskowych

Potrzebny sprzęt:

  • 2 miski
  • 2 łyżki
  • łyżeczka
  • nóż
  • deska
  • szklanka
  • blacha muffinkowa lub foremki silikonowe
  • Piekarnik

Przygotowanie:

  1. Czekoladę pokroić na małe kawałeczki, orzechy posiekać nożem.
  2. Suche składniki (mąka, cukier, proszek, soda) wsypać do jednej miski, wymieszać.
  3. Mokre składniki (olej, jajko, mleko) osobno wymieszać w drugiej misce.
  4. Mokre wlać do suchego, zamieszać do połączenia. Dodać czekoladę i orzechy, wymieszać.
  5. Nakładać do foremek/papilotek do wysokości 2/3.
  6. Piec ok. 20-25 min w temp. 160-165°C.

Muffinki z orzechami laskowymi i czekolada

Muffinki z orzechami laskowymi i czekolada

 

[314/777]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>