0

Zapiekana owsianka

zapiekana owsianka

Zapiekana owsianka – na śniadanie lub na kolację. Pomysł zabrany od Petite foodie, bo baaardzo mi się taki sposób na płatki owsiane spodobał :) Mam nadzieję, że nie ma mi tego za złe.

Zapiekankę tą każdy może do siebie dopasować, dodając ulubione (lub takie, które akurat są pod ręką) smakołyki, typu: bakalie, owoce, czekolady. Ja wybrałam orzechy laskowe oraz czekoladę i było bardzo smacznie.

Miły taki początek dnia :)

Składniki (na 2 porcje):

  • 60 g płatków owsianych górskich (niebłyskawicznych)
  • 70 ml mleka lub wody (na objętość tj. 2 razy mniej niż płatków owsianych)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jajko
  • 5 łyżeczek jogurtu naturalnego gęstego
  • dodatki dowolne, np. garść orzechów laskowych + 4 kostki czekolady gorzkiej + 2 kostki czekolady mlecznej

Potrzebny sprzęt:

  • Miska na wymieszanie składników
  • Waga (dość przydatna)
  • Łyżeczka
  • Łyżka
  • 2 naczynia do zapiekania w piekarniku
  • Blender lub inny sprzęt do rozdrabniania dodatków
  • Piekarnik

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zalać mlekiem (lub wodą), zamieszać i odstawić na 5 min.
  2. Następnie dodać jajko, miód, jogurt oraz rozdrobnione (np. w blenderze) dodatki. Wymieszać całość i rozłożyć do 2 naczynek nadających się do pieczenia w piekarniku.
  3. Piec 30 min w temp 180-185°C.
  4. Jeść! I popijać dobrą kawką :)

Zapiekana owsianka

[308/777]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>