2

Cukinia z makaronem

cukinia z makaronem

Cukinia z makaronem, to efekt moich wczorajszych przemyśleń na temat „co zrobić na obiad z cukinią?”. Dzięki tym oto przemyśleniom zdobyłam kilka nowych przepisów, których nie zawaham się wypróbować :)

Ale tym razem mój ekspresowy pomysł na cukinię – z dodatkiem zielonej papryki.

Polecam na dzisiejszy obiad, zwłaszcza dla tych co piątek obchodzą bez mięsa.

Składniki (na 1 porządną porcję):

  • 1 nieduża cukinia
  • 0,5 zielonej papryki
  • 0,25 cebuli
  • 2 nieduże ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki wody
  • sól, pieprz, oregano
  • Ser żółty do posypania porcji jedzenia
  • Oliwa do smażenia
  • Makaron – porcja dla jednej osoby. Chciałam penne, ale nie miałam w domu, więc wzięłam świderki

Potrzebny sprzęt:

  • Deska
  • Nóż
  • Obieraczka do warzyw
  • Patelnia + drewniana łyżka do mieszania
  • Praska do czosnku
  • Tarka o drobnych oczkach
  • Garnek do ugotowania makaronu

Przygotowanie:

  1. Nastawić wodę na makaron.
  2. Cukinię umyć, obrać ze skórki (nie mogę się przekonać do zjedzenia skórki, nawet na świeżej cukinii), pokroić w kostkę.
  3. Paprykę pokroić w kostkę.
  4. Cebulę drobno posiekać.
  5. Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucić cukinię i paprykę.
  6. Do gotującej się wody wrzucić makaron. Gotować al dente.
  7. Na patelnię dorzucić cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Jeśli na patelni jest całkiem sucho – dolać wody.
  8. Czas przygotowywania „sosu” to mniej/więcej czas gotowania się makaronu. W tym czasie cukinia i papryka powinny już być mięciutkie.
  9. Podawać: na makaron wyłożyć cukinię z dodatkami i posypać startym żółtym serem.

Cukinia z makaronem

Cukinia z makaronem

Przepis dodaję do akcji:

[233/777]

 

2 komentarze(-y) do Cukinia z makaronem

  • wiktorkowa  pisze:

    fajny przepis bo wyrazisty smak papryki nadaje charakteru cukinii :)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Myślałam czy w czasie przygotowania nie dodać jeszcze papryki słodkiej jako przyprawy, ale nie chciałam uzyskać czerwonawej barwy.

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>