Cukinia z makaronem, to efekt moich wczorajszych przemyśleń na temat „co zrobić na obiad z cukinią?”. Dzięki tym oto przemyśleniom zdobyłam kilka nowych przepisów, których nie zawaham się wypróbować
Ale tym razem mój ekspresowy pomysł na cukinię – z dodatkiem zielonej papryki.
Polecam na dzisiejszy obiad, zwłaszcza dla tych co piątek obchodzą bez mięsa.
Składniki (na 1 porządną porcję):
- 1 nieduża cukinia
- 0,5 zielonej papryki
- 0,25 cebuli
- 2 nieduże ząbki czosnku
- 1/3 szklanki wody
- sól, pieprz, oregano
- Ser żółty do posypania porcji jedzenia
- Oliwa do smażenia
- Makaron – porcja dla jednej osoby. Chciałam penne, ale nie miałam w domu, więc wzięłam świderki
Potrzebny sprzęt:
- Deska
- Nóż
- Obieraczka do warzyw
- Patelnia + drewniana łyżka do mieszania
- Praska do czosnku
- Tarka o drobnych oczkach
- Garnek do ugotowania makaronu
Przygotowanie:
- Nastawić wodę na makaron.
- Cukinię umyć, obrać ze skórki (nie mogę się przekonać do zjedzenia skórki, nawet na świeżej cukinii), pokroić w kostkę.
- Paprykę pokroić w kostkę.
- Cebulę drobno posiekać.
- Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucić cukinię i paprykę.
- Do gotującej się wody wrzucić makaron. Gotować al dente.
- Na patelnię dorzucić cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Jeśli na patelni jest całkiem sucho – dolać wody.
- Czas przygotowywania „sosu” to mniej/więcej czas gotowania się makaronu. W tym czasie cukinia i papryka powinny już być mięciutkie.
- Podawać: na makaron wyłożyć cukinię z dodatkami i posypać startym żółtym serem.
Przepis dodaję do akcji:
[233/777]
fajny przepis bo wyrazisty smak papryki nadaje charakteru cukinii
Myślałam czy w czasie przygotowania nie dodać jeszcze papryki słodkiej jako przyprawy, ale nie chciałam uzyskać czerwonawej barwy.