Cóż tu pisać. Dip to dip, czy tam sos – jak kto woli. Mój dip twarożkowy dziś był dodatkiem do placków ziemniaczanych
Składniki:
- 2 serki wiejskie (np. Krasnystaw, Piątnica albo twarożek raciborski – jak jesteście w Raciborzu)
- mała czerwona cebula
- zioła prowansalskie
Potrzebny sprzęt:
- nóż
- łyżeczka
- deska
- miseczka
Przygotowanie:
- Twarożki przekładamy do miseczki.
- Cebulę drobno kroimy, dodajemy do serków.
- Doprawiamy ziołami i gotowe.
Moja opinia:
Zamiast serków można użyć chudego twarożku, a jeśli wyjdzie za gęsty (a takie prawdopodobnie będzie) dolewamy trochę mleka lub śmietany.
Twarożki/serki natomiast mogą mieć za dużo śmietanki, więc należałoby łyżeczką wyłowić serek, a śmietankę … zjeść osobno
Konsystencja dipu powinna być raczej płynna, ale bez przesady – ma być zdatny do polania czegoś, ale żeby od razu nie spłynął.
Dip idealnie pasuje do placków ziemniaczanych lub ziemniaczano-marchewkowych.
[53/777]
[…] dipem twarożkowym (przepis znajduje się na stronie w dziale „dodatki”, można też po prostu kliknąć TU) […]