1

Dip twarożkowy

twarożkowy dip do placków ziemniaczanych

Cóż tu pisać. Dip to dip, czy tam sos – jak kto woli. Mój dip twarożkowy dziś był dodatkiem do placków ziemniaczanych

Składniki:

  • 2 serki wiejskie (np. Krasnystaw, Piątnica albo twarożek raciborski – jak jesteście w Raciborzu)
  • mała czerwona cebula
  • zioła prowansalskie

Potrzebny sprzęt:

  • nóż
  • łyżeczka
  • deska
  • miseczka

Przygotowanie:

  1. Twarożki przekładamy do miseczki.
  2. Cebulę drobno kroimy, dodajemy do serków.
  3. Doprawiamy ziołami i gotowe.

Moja opinia:

Zamiast serków można użyć chudego twarożku, a jeśli wyjdzie za gęsty (a takie prawdopodobnie będzie) dolewamy trochę mleka lub śmietany.

Twarożki/serki natomiast mogą mieć za dużo śmietanki, więc należałoby łyżeczką wyłowić serek, a śmietankę … zjeść osobno :D

Konsystencja dipu powinna być raczej płynna, ale bez przesady – ma być zdatny do polania czegoś, ale żeby od razu nie spłynął.

Dip idealnie pasuje do placków ziemniaczanych lub ziemniaczano-marchewkowych.

dip twarożkowy

[53/777]

1 komentarz do Dip twarożkowy

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>