Miało być co inne, a wyszły bułeczki. Drożdżowe bułeczki z budyniem, rabarbarem i truskawkami :)Najpierw zapomniałam kupić masła, za to kupiłam drożdże (nie na bułeczki, tak o), a potem się okazało, że nie jestem szczęśliwą posiadaczką dwóch budyniów (budyni?) waniliowych, tylko jednego. Na szczęście uchował się też jeden czekoladowy.
I tak szukając po szafkach co jest, a co można zastąpić czymś innym powstały te niesamowicie pyszne bułeczki. Gorące były najlepsze
Składniki na ciasto (wyszło mi 18 pełnowymiarowych bułeczek i 2 skrawki):
- 0,5 kg mąki pszennej
- 50 g drożdży – czyli pół kostki
- 2/3 dużego kubka mleka
- 7 łyżek cukru
- 3-4 łyżki masła
- 1 jajko
- szczypta soli – jak zwykle
Składniki na nadzienie:
- 2 laski rabarbaru
- 30 dag truskawek
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 0,5 l mleka (2 budynie robimy w ilości mleka potrzebnej na jeden)
- Cukier – 3 łyżeczki do budyniu (jeśli niesłodzony) i kilka łyżeczek do posypania owoców
- 1 jajko roztrzepane do smarowania wierzchu bułeczek
Potrzebny sprzęt:
- Miska do wyrobienia ciasta
- Garnuszek lub rondelek do roztopienia masła
- Duży kubek (ok. 250-300 ml)
- Blachy ze dwie
- Papier do pieczenia
- Wałek
- Nóż
- Deska
- Garnek do zrobienia budyniu i łyżka do mieszania
- Szklanka
Przygotowanie:
- Roztopić masło.
- Mleko zagrzać, żeby było wyraźnie ciepłe, ale nie gorące.
- W misce umieścić: mąkę, drożdże, cukier i jajko, sól. Dolewać stopniowo ciepłe mleko. Wyrobić – w razie potrzeby dosypać mąki lub dolać więcej ciepłego mleka. Jak ciasto będzie się odklejać od ręki – wlać roztopione masło, zagnieść.
- Odstawić w ciepłe miejsce na 30-50 minut.
- Rabarbar umyć, obrać, pokroić w małe kawałeczki – ze 3 mm grubości. Truskawki opłukać, pokroić w plasterki.
- Gdy ciasto jest już niemal gotowe do użycia: przygotować budyń. Dwa budynie zrobić w połowie objętości mleka.
- Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 2 części – jedna idzie do wałkowania, druga może jeszcze chwilę rosnąć.
- Pierwszy placek rozwałkować na grubość 0,5 cm (starać się osiągnąć kształt zbliżony do prostokąta, NIE okrągły), rozsmarować na nim połowę budyniu (ciepły), rozłożyć połowę truskawek i połowę rabarbaru, posypać nieco cukrem. Całego nadzienia nie rozkładać do samego brzegu, zostawić sobie margines na sklejenie rulonu. Obłożony nadzieniem placek zwinąć w rulon, brzeg posmarować roztrzepanym jajkiem, zakleić.
- Zrolowane ciasto kroić w poprzek na kawałki szerokie na ok. 5-6 cm.
- Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem, zostawić odstępy! Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Piec ok. 25-30 min w temp. 160-170 °C aż bułeczki będą rumiane.
- Z drugą połową ciasta powtórzyć kroki 8-11.
o matko jakie pyszne:)! i to z budyniem:( podeślij do kawy:D
Wspaniałe,fajnie nadziane,pozdrawiam.
Wyobrażam sobie, ile pracy Cię one kosztowały! I wyobrażając sobie też ich zapach i smak domyślam się, że było warto! Są przeapetyczne!!! Nawet jeśli nie ma takiego słowa, one właśnie takie są
dariawkuchni.blogspot.com
Dziękuje za miłe komentarze. Bułeczki bardzo smaczne już bym piekła następne. Zaszczyt zjedzenia ostatniej przypadł mnie
kurczę, ale apetycznie wyglądają O.O
Dzięki śliczne