0

Muffinki z białą czekoladą i truskawkami

Muffinki z biala czekolada i truskawkami

Przepis na zakończenie wypieków truskawkowych w tym roku –  muffinki z białą czekoladą i truskawkami wyszły bardzo smaczne. Nawet nie wiem kiedy zniknęły! Myślałam, że trochę poleżą, ale zostały zjedzone od razu do pierwszej kawy, która im towarzyszyła.

Ach… i teraz znowu trzeba czekać rok na truskawki :( albo wyciągać zapasy z zamrażalnika, albo kupować jakieś drogie resztki. Ale! I tak jakoś długo truskawki gościły u mnie w domu :) w końcu pierwsze kupiłam jeszcze w maju! Za całe 20 zł za kilogram :P

Składniki (ok. 16 sztuk):

  • 1,5 szklanki mąki
  • niecałe 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 3/4 szklanka mleka
  • niecałe 0,5 szklanki oleju
  • 1 małe jajko
  • ok. 15-20 sztuk truskawek
  • tabliczka białej czekolady
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Potrzebny sprzęt:

  • Miska większa
  • Miska mniejsza
  • Łyżka
  • Łyżeczka
  • Nóż
  • Deska
  • Foremki na muffiny
  • Blacha
  • Piekarnik

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyć, osuszyć, oderwać szypułki. Owoce pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Czekoladę pokroić w kawałeczki.
  3. Suche składniki (mąka, cukier, proszek, soda, cynamon) połączyć w jednej misce.
  4. Mokre składniki (jajko, olej, mleko) połączyć w drugiej misce.
  5. Mokre wlać do suchego. Wymieszać byle jak. Dodać pokrojone truskawki oraz czekoladę. Wymieszać.
  6. Ciasto nakładać do foremek do wysokości 2/3. Piec ok 20-25 min w temp 170°C, do uzyskania złocistego koloru.

Muffinki z biala czekolada i truskawkami

 

Muffinki z biala czekolada i truskawkamiPrzepis dodaję do akcji:
Uczta pod gołym niebemZ dziećmi i dla dzieci
[299/777]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>