4

Focaccia

focaccia

Focaccia już długo czeka na opublikowanie. Jest pyszna, chrupiąca, pachnąca i łatwa do zrobienia. Włoski twór, praktycznie spód od pizzy, jego historia sięga daaaaaawnych czasów.

Focaccię może podawać na wiele sposobów – jako aromatyczne pieczywo do sałatki (tak było u mnie), jako przekąska i wstęp do poważniejszej kolacji, jako „spód” kanapki, można ją maczać w sosach i chrupać jak chipsy. Chętnie upiekłabym następną, ale dziś zużyję drożdże do chleba :)

Składniki (na blachę 21 cm x 32 cm)

  • 40 dag mąki
  • 20-30 dag drożdży
  • ok. szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli
  • tymianek – ilość dowolna
  • tymianek – jeszcze raz do posypania ciasta przed włożeniem do pieca
  • 5 łyżek oliwy z oliwek – j.w.
  • 3 ząbki czosnku

Potrzebny sprzęt:

  • miska na ciasto
  • szklanka/kubek
  • praska do czosnku
  • ściereczka
  • blacha
  • piekarnik

Przygotowanie:

  1. Zagrzać wodę.
  2. W misce umieścić: mąkę, drożdże, sól, oliwę z oliwek. Dolewać stopniowo ciepłą wodę i wyrabiać ciasto – w razie potrzeby dosypać mąki lub więcej wody. Na koniec tymianek, zagnieść.
  3. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut.
  4. Gdy ciasto podrośnie wyłożyć je na przygotowaną do pieczenia formę (wyłożyć papierem, wysmarować tłuszczem), porozciągać je tak, aby przykryło całą blachę. Posmarować ciasto oliwką, oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posypać tymiankiem.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika, temp. 170°C – piec ok. 20-25 min, na złoty kolor (albo aż mąż nie będzie krzyczał, że głodny)

focaccia z tymiankiem[195/777]

4 komentarze(-y) do Focaccia

  • k.m.w.  pisze:

    bardzo lubię, nigdy sama nie robiłam ale z chęcią spróbuję :)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Warto! :)

  • wiktorkowa  pisze:

    oj lubię:) moja siostra przywiozła prawdziwą focaccię z wyjazdu do włoch w różnych smakach i od tej pory raz na jakiś czas ją robimy. choć nigdy nie wyszła taka jak z tamtąd:) spróbuje też z Twojego przepisu:)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Och, chciałabym spróbować tej oryginalnej…

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>