2

Gofry – po prostu

gofry

I oto zapowiedziany słodki powrót.

Gofry weszły do  repertuaru moich przepisów we wrześniu 2009, kiedy to na urodziny dostałam od przyszłych Teściów gofrownicę. Jest motywacja -> jest efekt.

Przepis udostępnił nie kto inny, tylko Ciocia Ela. Ona wszystko potrafi!

 

Składniki (wychodzi 7-8 gofrów prostokątnych lub dużo kwiateczkowo – serduszkowych):

  • 1 jajko
  • 50 g masła (ćwiartka kostki 200 g! czasem oszukują i jest 170 g)
  • 1 szklanka + 1 czubata łyżka mąki
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 pełna szklanka (taka szklanka jak po nutelli) mleka i jeszcze odrobina
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • olej

Potrzebny sprzęt:

  • łyżka
  • nóż
  • filiżanka i/lub rondelek
  • szklanka
  • garnek lub miska – żeby w czymś miksować
  • mikser
  • gofrownica
  • pędzelek
  • chochla

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuścić: albo w kąpieli wodnej w filiżance, a filiżanka w rondelku z wodą, postawionym na gazie, albo w rondelku po prostu.
  2. Włączyć gofrownicę – niech się grzeje.
  3. W misce lub garnku umieścić mąkę, cukier, jajko, sól, proszek, mleko i roztopione masło, po czym całość zmiksować dokładnie.
  4. Nagrzaną gofrownicę posmarować delikatnie pędzelkiem umoczonym w oleju.
  5. Chochlą nalewać ciasto do gofrownicy i czekać aż się gofry upieką.
  6. Czynność nr 5 powtarzać tak długo, aż nam się ciasto nie skończy :)

Podawać standardowo – jak nad morzem, czyli: bita  śmietana, dowolne owoce, cukier puder, dżem, czekolada roztopiona, dowolne polewa lub oczywiście na sucho.

 

 


[56/777]

2 komentarze(-y) do Gofry – po prostu

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>