Naleśniki z truskawkowym twarożkiem – w wyrazie uwielbienia dla truskawek i patelni naleśnikowej… jako jednodniowa przerwa w jedzeniu makaronu z truskawkami… między linią wpływu, robotem, wordem, powierzchnią wpływu a naprężeniem…
… biegnę na targ i do spożywczego …
… po truskawki i ser biały z Raciborza …
… przemykam do kuchni, miksuje, smażę i mieszam …
… i jest tak pysznie!
Składniki na ciasto naleśnikowe (zazwyczaj wychodzi 5 naleśników):
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- Szczypta soli
- Tłuszcz do smażenia (albo nie, gdy patelnia naleśnikowa jest dostępna)
Potrzebny sprzęt:
- Garnek/miska do miksowania
- Mikser
- Szklanka
- Patelnia, łopatka do przewracania naleśników
- Chochelka
Przygotowanie:
- Mąkę, mleko, jajko i sól wymiksować.
- Na rozgrzaną patelnie wlać niewielką ilość ciasta. Naleśniki odwraca się na drugą stronę, gdy brzegi odstają od patelni, a wierzch jest matowy w dziurki.
Składniki na nadzienie (ilość nadzienia zależna od ilości naleśników, a proporcje to tez wg własnego uznania, bo każdy trafi na inny ser – te podane poniżej mają wystarczyć do 11 naleśników, ale prawdopodobnie trochę nadzienia zostanie):
- 35 dag truskawek
- 35 dag sera białego (twarogu). Ja jestem cała szczęśliwa, bo we Wrocławiu mogę kupić kostkę twarogu z mojego rodzinnego Raciborza
- Cukier – ile kto potrzebuje
Potrzebny sprzęt:
- Miska
- widelec
Przygotowanie:
- Truskawki umyć, oderwać szypułki.
- Pognieść je widelcem w misce (truskawki, nie szypułki)
- Dodać ser, pognieść razem.
- Posłodzić ile kto chce.
- Przekładać nadzieniem naleśniki i zwijać je zgodnie z fantazją.
[115/777]
No powiem że tak jak przystało na prawdziwą wielbicielkę truskawek … wygląda pysznie !!! i pomimo mojego braku uwielbienia dla tych owoców zjadłabym z przyjemnością :):):)