Naleśniki z tuńczykiem i kukurydzą – szybkie, proste i smaczne danie, np. na piątkowy obiad.
W przepisie więcej pisania i wymienia potrzebnych sprzętów niż rzeczywistej pracy przy przygotowaniu, więc się nie przerażajcie.
Życzę smacznego! I miłego weekendu
Składniki na naleśniki (5-6 sztuk):
- 1 szklanka mąki (mieszam pół na pół pszenną z kukurydzianą)
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
Składniki na nadzienie (do 5-6 naleśników):
- Puszka tuńczyka w oleju
- Pół puszki kukurydzy
- Ser żółty (gouda najczęściej) – ile chcecie
- Może być szczypiorek
- Sól, pieprz
Potrzebny sprzęt:
- Miska na ciasto
- Miska na nadzienie
- Ew. otwieracz do puszek
- Mikser
- Patelnia
- Chochla do lania ciasta naleśnikowego
- Łopatka drewniana
- Widelec
- Tarka o drobnych oczkach
- Szklanka
- Deska i nóż
- 2 talerze
Przygotowanie:
- Składniki na naleśniki zmiksować na gładkie ciasto. Na rozgrzaną patelnię wlewać niewielką ilość ciasta. Naleśniki odwracamy na drugą stronę, gdy brzegi nieco odstają od patelni, a wierzch jest matowy.
- Przygotowujemy nadzienie: tuńczyk razem z olejem, odsączona kukurydza, ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach, posiekany szczypiorek, sól i pieprz do smaku – wszystko mieszamy.
- Gotowym nadzieniem przekładamy naleśniki jak na krokiety i zwijamy jak krokiety: najpierw boki, a potem zwinąć w rolkę.
- Oczywiście naleśniki najlepiej smakują zrumienione na maśle – ser się wtedy przy okazji w środku rozpuści.
[284/777]
Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!