1

Pierogi z białym serem i miętą

pierogi z bialym serem i mieta

Pierwsze blogowe pierogi! I to takie inne niż normalne. Nie ruskie, nie z owocami, tylko pierogi z białym serem i miętą. Więc jak macie ochotę na inne niż standardowe pierogi, to proszę bardzo :)

Najlepiej smakują podsmażone, z „pieczątkami” czyli apetycznie przyrumienione na maśle – w tym przypadku na maśle z dodatkiem czosnku.

Pyszności! Pomysł na nadzienie pochodzi z książki „Domowa pierogarnia” Grażyny Betlej-Furman.

No a roboty dużo, jak zwykle przy pierogach…

Składniki na ciasto (na ok. 60 pierogów) – przepis od teściowej, póki co się na nim nie zawiodłam:

  • 0,5 kg mąki
  • 1 jajko
  • olej – w objętości równej w przybliżeniu objętości użytego jajka
  • niecała szklanka letniej (nie zimnej! i nie gorącej!) wody

Składniki na nadzienie (na ok. 35 pierogów, z reszty ciasta zrobiłam pierogi owocowe, z bananami):

  • 2 kostki białego sera (czyli o,5 kg sera)
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek posiekanej świeżej mięty
  • sól i pieprz
  • masło i czosnek

Pierogi z bialym serem i mieta

Potrzebny sprzęt:

  • Stolnica (lub blat kuchenny) na zarobienie ciasta
  • Nóż
  • Wałek
  • Szklanka
  • Szklanka albo okrągła foremka do wycinania krążków na pierogi
  • Miska na nadzienie
  • Deska
  • Nóż do siekania mięty
  • Wyciskacz do czosnku
  • Duży garnek na ugotowanie pierogów
  • Duża patelnia do zrumienienia pierogów albo mała do stopienia masła – gdy pierogi jemy niesmażone
  • Drewniana łyżka
  • Łyżka cedzakowa lub sitko

Przygotowanie nadzienia:

  1. Miętę drobno posiekać i razem z serem białym umieścić w misce. Dodać sól, pieprz – do smaku. Wymieszać.
  2. Na koniec dodać jajko i wymieszać. Odstawić.

Przygotowanie ciasta:

  1. Mąkę uformować w kopczyk, w środku zrobić zagłębienie.
  2. W zagłębienie wbić jajko, a następnie dolać olej w objętości równej objętości jajka.
  3. Stopniowo dolewać letnią wodę – też w zagłębienie i początkowo „zbierać” ciasto nożem. Starać się żeby jajko, olej i woda nie rozlały się po całej stolnicy. Wody dolać tyle, żeby wchłonęła się połowa mąki.
  4. Następnie zagniatać ciasto ręką. W razie czego dodać jeszcze wody, lepiej wcześniej niż później. Do rzadkiego ciasta mąkę da się wgnieść, ale do twardego ciasta wody się już tak łatwo nie doda.
  5. Z wyrobionego ciasta odcinamy kawałek – do wałkowania, a resztę ciasta przykrywamy ściereczką, szczelnie, żeby nie wyschło. Ciasto wałkujemy dość cienko, na grubość 2 mm. Jak z ciastem wszystko w porządku to do wałkowania potrzebna nam jest skrajnie mała ilość mąki, a nawet obędzie się bez niej.
  6. Z rozwałkowanego placka wycinamy szklanką/foremką kółka. Farsz nakładamy na „lewą” stronę ciasta, czyli tą od spodu. Pieróg sklejamy i odkładamy na tackę/deskę/blat/stolnicę oprószoną mąką.
  7. Ulepione pierogi wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Od czasu ich zagotowania i wypłynięcia gotujemy 3-4 minuty. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką żeby nie uszkodzić pierogów. Z wody wyjmujemy sitkiem lub łyżka cedzakową.
  8. I teraz albo jemy w wersji ugotowanej: czyli prosto po wyjęciu z wody wykładamy na talerz, polewamy roztopionym masłem  z dodatkiem wyciśniętego przez praskę czosnku.Pierogi z bialym serem i mieta
  9. Albo jemy w wersji podsmażanej: czyli na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, potem ugotowane pierogi i rumienimy  z dwóch stron.
    Pierogi z bialym serem i mieta

 

Przepis dodaję do akcji:
Zimowy ObiadWalentynkowe menu
[279/777]

1 komentarz do Pierogi z białym serem i miętą

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>