Pizza z fetą to inna pizza na spodzie z pizzy Madzi i Roberta.
Wersja postna bezmięsna. Ze składnikami, których Michał normalnie nie jada, a przynajmniej nie z wielką radością. Ale! Pizza zniknęła w mgnieniu oka
Pizzę o takim składzie zazwyczaj robi moja Babcia. Palce lizać!
Składniki – ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 50 g drożdży (tj. pół kostki)
- 250 ml płynu (szklanka): gorąca woda i zimne mleko w stosunku 1:1
- 8 łyżek gorącej, nie wrzącej wody
- płaska łyżka soli
- 2 łyżki oleju + olej do posmarowania blachy
Składniki – nadzienie (do ułożenia na blasze 25×40 cm):
- 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego (takiego wielkości 190-200 g)
- Opakowanie sera feta
- Nieduża papryka (tu pomarańczowa)
- Ok. 20 dag sera żółtego
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 ogórki kiszone
- 2 pomidory
- Przyprawy: zioła prowansalskie i majeranek
- Miska
- Łyżka
- Nóż
- Szklanka
- Blacha
- Tarka
- Do miski wsypać mąkę i zrobić w niej wgłębienie, w którym należy umieścić pokruszone drożdże.
- Zalać drożdże 8 łyżkami wody i poczekać ze 2 minuty.
- Dodać sól, olej (2 łyżki) i wyrabiać dolewając stopniowo mleko+wodę.
- W razie potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody z mlekiem.
- Wyrobione ciasto (przykryte ściereczkę, żeby nie wysychało) odstawić w misce w ciepłe miejsce na 40-60 min (ja ostatnio krócej daję ciastu rosnąc, bo się spieszę).
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć (odpowiednio rozciągając) na blasze wysmarowanej olejem i układać dodatki: koncentrat rozsmarować na cieście, posypać ziołami prowansalskimi i majerankiem, ułożyć paprykę (paski) i pomidory (plastry), czosnek (wyciśnięty przez praskę lub splasterkowany), fetę, plasterki ogórków, starty ser i delikatnie posypać oregano po wierzchu.
- Piec ok. 35 min w temp 180°C.
[51/777]
Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!