4

Pizza ze szpinakiem i fetą

pizza ze szpinakiem i feta

Zazwyczaj gdy zamawiam pizzę, to jest to pizza ze szpinakiem i fetą. Raz jest szpinaku mniej, raz więcej. Ale co dziwnie – sama nigdy pizzy takowej nie zrobiłam! Aż do minionego poniedziałku :D

Szpinak został mi z kopert ze szpinakiem, wystarczyło dokupić ser feta i ser żółty.

Do takiej pizzy kropkę nad „i” stanowić może sos czosnkowy. Ale gdy szpinak jest świeży, prosto z ogrodu, to żadnego sosu nie potrzeba :)

O! i to mi przypomniało, że w lodówce mam jeszcze jeden rulon ciasta francuskiego! Teraz pytanie – czy wykorzystać je na słodko czy na słono…

 

Składniki – ciasto (cienkie ciasto na dużą blachę na cały piekarnik):

  • ok. 0,4 kg mąki
  • 30-40 g drożdży
  • 250 ml płynu (szklanka): gorąca woda i zimne mleko w stosunku 2:1
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju + olej do posmarowania blachy (lub papier do pieczenia)

Składniki – nadzienie :

  • 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 25 dag szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kostka sera feta (kawałeczek został – na śniadanie akurat)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • kilka łyżek mleka
  • ok. 15 dag sera żółtego lub mozzarella (na zdjęciach jest spieczona mozzarella właśnie)
  • oregano, sól, pieprz

Potrzebny sprzęt:

  • Miska
  • Łyżka
  • Nóż
  • Szklanka
  • Blacha duża na cały piekarnik
  • patelnia + drewniana łopatka
  • Wyciskacz do czosnku
  • Tarka
  • Deska
  • Ściereczka

Przygotowanie:

  1. Mleko połączyć z wodą, zagrzać, żeby było wyraźnie ciepłe, ale nie gorące.
  2. W misce umieścić: mąkę, drożdże, sól i olej. Dolewać stopniowo ciepłe mleko z wodą. Wyrobić – w razie potrzeby dosypać mąki lub dolać więcej ciepłej wody.
  3. Wyrobione ciasto (przykryte ściereczkę, żeby nie wysychało) odstawić w misce w ciepłe miejsce na 30-50 min.
  4. W czasie rośnięcia ciasta przygotować szpinak: na maśle zeszklić cebulkę, potem dodać mąkę, zrumienić. Dolać 1/3 szklanki gorącej wody i intensywnie mieszać. Następnie dodać szpinak (używam brykietów mrożonych lub szpinaku prosto z ogródka wcześniej sparzonego), kilka łyżek mleka, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól (mało, bo feta jest słona) i pieprz.
  5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć (odpowiednio rozciągając/wałkując) na blasze wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem i układać dodatki: koncentrat rozsmarować na cieście, posypać oregano, przykryć przygotowanym szpinakiem, plastrami/kawałkami fety. Wystające brzegi pizzy smaruję olejem.
    Pizza ze szpinakiem i feta
    Pizza ze szpinakiem i feta
  6. Na ostatnie 10 min pieczenia posypać żółtym serem lub mozzarellą (na zdjęciu mozzarella).
  7. Piec ok. 25 min w temp. 220°C

Pizza ze szpinakiem i feta

Pizza ze szpinakiem i feta

[182/777]

4 komentarze(-y) do Pizza ze szpinakiem i fetą

  • kimek  pisze:

    Feta ze szpinakiem, pycha! Do tego trochę czosnku i nic więcej nie potrzeba do szczęścia:)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Dokładnie! :)

  • wiktorkowa  pisze:

    aż wstyd się przyznać ale JESZCZE nie próbowałąm takiego połączenia smakowego:) a brzmi na prawdę smacznie:)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Gorąco polecam!

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>