0

Ptasie mleczko

ptasie mleczko z melonem

Ptasie mleczko to przepis kończący szóstą dziesiątkę. Przepis nr 60!

Oto kolejny przepis, który trudniej napisać niż zrobić samo danie. Bo tu się tak naprawdę tylko robi galaretki, miksuje, kroi owoce i wykłada dno biszkoptami i trochę się czeka.

Przepis – od mojej przyszłej rodziny. Smacznego życzę.

 

Składniki:

  • 1 puszka zimnego mleczka skondensowanego/zagęszczonego NIEsłodzonego
  • 3 galaretki (np. 2 o smaku różowego grejpfruta i 1 agrestowa)
  • Okrągłe biszkopty (ilość zależy od ich wielkości i wielkości tortownicy lub innego naczynia)
  • 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 0,75 szklanki wody
  • 0,5 większego melona

Potrzebny sprzęt:

  • Nóż
  • Deska
  • 3 rondelki
  • Szklanka
  • Łyżki
  • Tortownica (moja ma średnicę 25 cm)
  • Mikser i jakaś miska albo garnek w czym się będzie miksowało

Przygotowanie:

  1. Przygotować galaretki: 2 różowe łącznie w 0,5 l wody, a zieloną w ok 350-400 ml wody.
  2. Część melona pokroić w kostkę, a resztę w cienkie paski.
    Ptasie mleczkoPtasie mleczko
  3. Przygotować kawę (z ilości podanej w składnikach) do nasączania biszkoptów.
  4. Wyłożyć szczelnie dno tortownicy: biszkopty umoczyć na ułamek sekundy w kawie (najwygodniej jak kawa jest w rondelku) i do tortownicy.
    Ptasie mleczko
  5. Gdy galaretki będą już tężeć: mleczko przelać z puszki do naczynia do miksowania i miksować na ładną piankę. UWAGA!! Mleczko urośnie chyba 5-cio krotnie!!
  6. Następnie do mleczkowej pianki wlać tężejące różowe galaretki i wymiksować dokładnie.
  7. Do kolorowego ptasiego dodać owoce – melona w kostkach, wymieszać łyżką delikatnie i wylać do tortownicy na biszkopty.
  8. Na wierzchu położyć melona pokrojonego w paski, przykryć zieloną tężejącą galaretką. Całość wstawić do lodówki. PO ok. 3 godzinach jest już pyszne i gotowe do jedzenia.

Ptasie mleczko

Uwagi:

  1. Smaki galaretek – dowolne. Moje są przykładowe, smakowały bardzo fajnie.
  2. Owoce – dowolne. Mogą być truskawki, jagody, ananas, brzoskwinie, morele…
  3. Tortownica – niekoniecznie, może być jakaś duża miska, ale z płaskim dnem, żeby brzegi nie były za pochyłe. Coś na kształt naczyń żaroodpornych.
  4. Biszkopty – niekoniecznie. Można upiec swój własny biszkopt. Ale to ma być przecież takieproste(.pl) !! :D

Miłego eksperymentowania!

[60/777]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>