„Ach… mmm… och… mniam! Mmm… ojej… ale pycha… mmm… Rewelacyjne!” Mniej więcej tyle słychać jak się je tą sałatkę Przed Wami sałatka grecka
A żeby było jeszcze pyszniej, to można przygotować grzanki: białe pieczywo podpiec w tosterze/piekarniku/ na patelni, następnie natrzeć czosnkiem i polać oliwą z oliwek.
„MMM, MNIAM, ACH!!!”
Składniki:
- 5 średnio-małych pomidorów
- 2 nieduże ogórki zielone
- 2 zielone papryki
- 2/3 słoiczka czarnych oliwek (takiego ok. 340 g)
- 1 duża cebula
- Opakowanie fety (dla wygodnych – feta w kawałkach)
- 2-3 ząbki czosnku
- Pieprz, oregano, bazylia
- Ok. 10 łyżek oliwy z oliwek
Potrzebny sprzęt:
- spora miska
- nóż
- deska
- łyżka
- praska do czosnku
Przygotowanie:
- Pokroić wszystkie składniki: pomidory, ogórki i papryki w kostki, cebulę w piórka, fetę w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę, oliwki przekroić na pół.
- Dodać oliwę i przyprawy.
- Wymieszać i się delektować…
[33/777]
[…] zaczęłam dzień od tego, że do sałatki greckiej nie kupiłam […]