Sałatka z brokułami i fetą, to jedna z sałatek ze zbioru tych, które od wielu lat gdzieś tam mi towarzyszą, ale rzadko się pojawiają. Brokuły i feta – dwa główne składniki, mocno najadają – więc sałatka ta spokojnie wystarczy na obiad. Smaczna zarówno na zimno jak i na ciepło – podgrzana w mikrofalówce. Migdały i sos czosnkowy dopełniają całości.
Polecam, jest bardzo prosta – wykonanie jest prostsze od napisania przepisu
Składniki:
- brokuł, ok 500 g
- ser feta, jedno opakowanie
- 3 garści płatków migdałów, może być więcej – będzie tylko smaczniej
- sos czosnkowy: śmietana, majonez, czosnek, sól i pieprz
- sól
Potrzebny sprzęt:
- Garnek do ugotowania brokułów
- Deska
- Nóż
- Durszlak
- Patelnia do prażenia płatków migdałów
- Drewniana łyżka
- Łyżka
- Praska do czosnku
- Miseczka na sos
- Miska na sałatkę
Przygotowanie:
- Brokuła pociąć na różyczki, łodygę na małe kawałeczki – żeby ugotowały się w tym samym czasie do różyczki. Opłukać. Wsadzić do już gotującej się, osolonej wody. Gotować do miękkości, ok. 10 min.
- Fetę pokroić w kostkę (albo kupić już w kosteczkach), wrzucić do miski. Dodać ugotowany brokuł, troszkę przestudzony, wymieszać.
- Płatki migdałów uprażyć na brązowo na suchej gorącej patelni.
- Przygotować sos czosnkowy: majonezu mniej więcej tyle samo co śmietany, czosnku tyle ile się lubi, sól i pieprz do smaku.
- Podawać i jeść: Sałatka na talerzyk, na nią troszkę sosu i na wierzch migdały. Gotowe
[189/777]
Ach, pamiętam, jak ją jadłam u Ciebie na pierwszym roku studiów chyba Pyszna jest!
Nie wiem czy wtedy nie był poprzedni raz jak ja robiłam Ciesze się, że smaczne wspomnienie pozostało. Ciekawe jakie inni mają wspomnienia kulinarne ze studiów…
[…] brokułowa z fetą i fasolką – podobna sałatka już u mnie jest, ale ta jest delikatnie wzbogacona. I jest pyszna! No i […]