3

Sałatka z brokułami i fetą

Sałatka z brokułami i fetą

Sałatka z brokułami i fetą, to jedna z sałatek ze zbioru tych, które od wielu lat gdzieś tam mi towarzyszą, ale rzadko się pojawiają. Brokuły i feta – dwa główne składniki, mocno najadają – więc sałatka ta spokojnie wystarczy na obiad. Smaczna zarówno na zimno jak i na ciepło – podgrzana w mikrofalówce. Migdały i sos czosnkowy dopełniają całości.

Polecam, jest bardzo prosta – wykonanie jest prostsze od napisania przepisu :)

Składniki:

  • brokuł, ok 500 g
  • ser feta, jedno opakowanie
  • 3 garści płatków migdałów, może być więcej – będzie tylko smaczniej
  • sos czosnkowy: śmietana, majonez, czosnek, sól i pieprz
  • sól

Potrzebny sprzęt:

  • Garnek do ugotowania brokułów
  • Deska
  • Nóż
  • Durszlak
  • Patelnia do prażenia płatków migdałów
  • Drewniana łyżka
  • Łyżka
  • Praska do czosnku
  • Miseczka na sos
  • Miska na sałatkę

Przygotowanie:

  1. Brokuła pociąć na różyczki, łodygę na małe kawałeczki – żeby ugotowały się w tym samym czasie do różyczki. Opłukać. Wsadzić do już gotującej się, osolonej wody. Gotować do miękkości, ok. 10 min.
  2. Fetę pokroić w kostkę (albo kupić już w kosteczkach), wrzucić do miski. Dodać ugotowany brokuł, troszkę przestudzony, wymieszać.
  3. Płatki migdałów uprażyć na brązowo na suchej gorącej patelni.
  4. Przygotować sos czosnkowy: majonezu mniej więcej tyle samo co śmietany, czosnku tyle ile się lubi, sól i pieprz do smaku.
  5. Podawać i jeść: Sałatka na talerzyk, na nią troszkę sosu i na wierzch migdały. Gotowe :)

salatka z feta i brokulami

[189/777]

3 komentarze(-y) do Sałatka z brokułami i fetą

  • Ninnananna  pisze:

    Ach, pamiętam, jak ją jadłam u Ciebie na pierwszym roku studiów chyba :) Pyszna jest!

    • Łucja Łucja  pisze:

      Nie wiem czy wtedy nie był poprzedni raz jak ja robiłam :P Ciesze się, że smaczne wspomnienie pozostało. Ciekawe jakie inni mają wspomnienia kulinarne ze studiów…

  • Sałatka brokułowa z fetą i fasolką  pisze:

    […] brokułowa z fetą i fasolką – podobna sałatka już u mnie jest, ale ta jest delikatnie wzbogacona. I jest pyszna! No i […]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>