0

Sałatka z indykiem i awokado

Salatka z indykiem i awokado

Zazwyczaj jak się do kogoś idzie, to się wraca do domu z jakimś przepisem. Tak też jest i w przypadku tej sałatki, którą Kasia i Andrzej podali na kolację.

Sałatka z indykiem i awokado – jest pyszna! Robiłam ją już na kilka kolacji dla gości. Najlepiej smakuje w towarzystwie chrupiącej świeżej bagietki lub ciepłych tostów lub grzanek z czosnkiem z piekarnika.

Polecam :)

Składniki:

  • 300 g piersi z indyka (bądź kurczaka)
  • ok. 15 pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek zielony (ale NIE taki duży długi, co jest najczęściej w folię zapakowany)
  • 1 awokado, względnie miękkie
  • 6-8 liści sałaty lodowej
  • kilka łyżek pestek słonecznika i dyni
  • 4-6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
  • 3-5 łyżeczek musztardy (jak ostra, np. rosyjska, to mniej)
  • mieszanka przypraw z pieprzem syczuańskim (prosto z Lidla) – to jest główna nuta smakowa tej sałatki
  • ew. sól

Potrzebny sprzęt:

  • Deska
  • Nóż
  • Ew. obieraczka do warzyw
  • Miska
  • 2 patelnie
  • Łyżka
  • Łyżeczka

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na rumiano z dodatkiem mieszanki przypraw z pieprzem syczuańskim.
  2. W tzw. „międzyczasie”: umyć warzywa, ogórka i awokado obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pomidorki przekroić na połówki.
  3. Sałatę porwać na strzępy.
  4. Pestki słonecznika i dyni podprażyć na suchej patelni.
  5. Wszystkie składniki połączyć w misce, dodać musztardę, jogurt, ew. sól do smaku.
  6. Jeść najlepiej na świeżo, żeby sałata nie straciła na chrupkości, potem nasiąka od warzyw i jogurtu. Podawać z bagietką, tostami lub grzankami.

Mniam!

Salatka z indykiem i awokado

Salatka z indykiem i awokado

[310/777]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>