Zazwyczaj jak się do kogoś idzie, to się wraca do domu z jakimś przepisem. Tak też jest i w przypadku tej sałatki, którą Kasia i Andrzej podali na kolację.
Sałatka z indykiem i awokado – jest pyszna! Robiłam ją już na kilka kolacji dla gości. Najlepiej smakuje w towarzystwie chrupiącej świeżej bagietki lub ciepłych tostów lub grzanek z czosnkiem z piekarnika.
Polecam
Składniki:
- 300 g piersi z indyka (bądź kurczaka)
- ok. 15 pomidorków koktajlowych
- 1 ogórek zielony (ale NIE taki duży długi, co jest najczęściej w folię zapakowany)
- 1 awokado, względnie miękkie
- 6-8 liści sałaty lodowej
- kilka łyżek pestek słonecznika i dyni
- 4-6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
- 3-5 łyżeczek musztardy (jak ostra, np. rosyjska, to mniej)
- mieszanka przypraw z pieprzem syczuańskim (prosto z Lidla) – to jest główna nuta smakowa tej sałatki
- ew. sól
Potrzebny sprzęt:
- Deska
- Nóż
- Ew. obieraczka do warzyw
- Miska
- 2 patelnie
- Łyżka
- Łyżeczka
Przygotowanie:
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na rumiano z dodatkiem mieszanki przypraw z pieprzem syczuańskim.
- W tzw. „międzyczasie”: umyć warzywa, ogórka i awokado obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pomidorki przekroić na połówki.
- Sałatę porwać na strzępy.
- Pestki słonecznika i dyni podprażyć na suchej patelni.
- Wszystkie składniki połączyć w misce, dodać musztardę, jogurt, ew. sól do smaku.
- Jeść najlepiej na świeżo, żeby sałata nie straciła na chrupkości, potem nasiąka od warzyw i jogurtu. Podawać z bagietką, tostami lub grzankami.
Mniam!
[310/777]
Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!