2

Sorbet truskawkowy

sorbet-truskawkowy

Sezon truskawkowy w pełni, truskawki za 4-5 zł za kg. Żyć nie umierać :) Powinno więc na blogu roić się od przepisów truskawkowych… ale… u mnie najczęściej makaron z truskawkami albo płatki ryżowe z truskawkami :P Jednak wczoraj było tak gorąco, że należało zrobić coś mega zimnego. Sorbet truskawkowy proszę państwa :)

Sorbet truskawkowy zjedzony wczorajszego wieczora o godzinie 23, więc bez zdjęć zniknął w brzuchach, ale dziś rano zrobiłam następny :) żeby było jasno do zdjęć.

Składniki (na 3-4 „gałki”):

  • 8 wielkich truskawek
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

Potrzebny sprzęt:

  • Mikser
  • Naczynie do miksowania, np. duży kubek
  • Łyżka
  • Szklanka
  • Naczynie do mrożenia sorbetu (u mnie 3 kubeczki plastikowe – na 3 porcje sorbetu)

Przygotowanie:

  1. Zagotować wodę i rozpuścić w niej cukier, wystudzić.
  2. Truskawki umyć, oderwać szypułki, zmiksować razem z zimną już wodą z cukrem oraz łyżką jogurtu.
  3. Zmiksowany „mus” przełożyć do naczynia do mrożenia. Ja użyłam 3 kubeczków plastikowych do napojów – na 3 porcje sorbetu.
  4. Wstawić do zamrażalnika, co godzinę przemieszać. Po 4 godzinach sorbet powinien być gotowy do jedzenia.

Smacznego zimnego! :)

Sorbet truskawkowy

 

Sorbet truskawkowy

Przepis dodaję do akcji:
Czerwone owoce w roli głównej Truskawkowy zawrót głowy 2013
[224/777]

2 komentarze(-y) do Sorbet truskawkowy

  • wiktorkowa  pisze:

    z lodów najbardziej lubię właśnie sorbety, za to że są mega owocowe i bardziej ,,lekkie” :) patrząc na Twój przepis można mieć podobny w domu:)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Pewnie, że można mieć :) nie mam przyrządy do robienia gałek lodów, więc szukałam zastępników :)

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>