1

Sznycle z indyka z majerankiem

sznycle z indyka z majerankiem

Sznycle z indyka – obiad, który nie potrzebuje żadnych proporcji składników, bo wszystkie zależą od ilości osób i upodobań.

Pierwotnie z indyka miałam pozwijać roladki, ale sznycle się porozłaziły na połowy :P

Potrawa z dedykacją dla Marcina, który prosił kilka tygodni temu o „jedzenie z ptaka” :P

Składniki:

  • Sznycle z indyka
  • Plastry żółtego sera  (ja użyłam goudy) – tyle żeby przykryły powierzchnię sznycli
  • Majeranek
  • Masło do smażenia
  • Sól i pieprz

Potrzebny sprzęt:

  • nóż
  • talerzyk
  • talerz duży
  • opcjonalnie: wyciskacz do cytrusów
  • szklanka
  • łyżeczka
  • łyżka
  • patelnia i coś drewnianego do walki z filetami

Przygotowanie:

  1. Sznycle opłukać, nieco osuszyć i położyć na patelni z roztopionym masłem – smażyć.
  2. Gdy spód się smaży: wierzch posypujemy majerankiem, solą i pieprzem.
  3. Kiedy dolna cześć jest już pięknie rumiana, odwracamy sznycle i znowu posypujemy majerankiem, solą i pieprze oraz obkładamy plasterkami sera żółtego. Żółty ser można znowu posypać majerankiem – ładnie wygląda.
  4. Po zarumienieniu się obu stron – obiad już gotowy.

Do mięska można podać sałatkę, np.: sałatka lodowa, pomidor i papryka, czerwona cebula z odrobiną oliwy z oliwek, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi (i oliwkami, jeśli są pod ręką).

sznycle z indyka z majerankiem

[130/777]

1 komentarz do Sznycle z indyka z majerankiem

  • Majkel  pisze:

    Przepis faktycznie prosty i szybki a i smak całkiem ok. Ale zamiast sugerowanej sałatki dodałem fasolkę szparagową z mini marchewkami – i też było znakomite (smaczne i ładne)

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>