Sznycle z indyka – obiad, który nie potrzebuje żadnych proporcji składników, bo wszystkie zależą od ilości osób i upodobań.
Pierwotnie z indyka miałam pozwijać roladki, ale sznycle się porozłaziły na połowy
Potrawa z dedykacją dla Marcina, który prosił kilka tygodni temu o „jedzenie z ptaka”
Składniki:
- Sznycle z indyka
- Plastry żółtego sera (ja użyłam goudy) – tyle żeby przykryły powierzchnię sznycli
- Majeranek
- Masło do smażenia
- Sól i pieprz
Potrzebny sprzęt:
- nóż
- talerzyk
- talerz duży
- opcjonalnie: wyciskacz do cytrusów
- szklanka
- łyżeczka
- łyżka
- patelnia i coś drewnianego do walki z filetami
Przygotowanie:
- Sznycle opłukać, nieco osuszyć i położyć na patelni z roztopionym masłem – smażyć.
- Gdy spód się smaży: wierzch posypujemy majerankiem, solą i pieprzem.
- Kiedy dolna cześć jest już pięknie rumiana, odwracamy sznycle i znowu posypujemy majerankiem, solą i pieprze oraz obkładamy plasterkami sera żółtego. Żółty ser można znowu posypać majerankiem – ładnie wygląda.
- Po zarumienieniu się obu stron – obiad już gotowy.
Do mięska można podać sałatkę, np.: sałatka lodowa, pomidor i papryka, czerwona cebula z odrobiną oliwy z oliwek, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi (i oliwkami, jeśli są pod ręką).
[130/777]
Przepis faktycznie prosty i szybki a i smak całkiem ok. Ale zamiast sugerowanej sałatki dodałem fasolkę szparagową z mini marchewkami – i też było znakomite (smaczne i ładne)