Nowy sposób na wykorzystanie ciasta drożdżowego w wydaniu piątkowo – postnym, czyli zapiekanki piątkowe.
Umilacz piątkowego wieczoru. Smaczny umilacz!
Oczywiście Chłopakom brakowało piwa, bo drink to za mało
Składniki – ciasto na 8 zapiekanek:
- 0,7 kg mąki
- 70 g drożdży
- 1,5 szklanki płynu (lub troszkę więcej – w zależności od chłonności mąki): gorąca woda i zimne mleko w stosunku 1:1
- 0,5 łyżki soli
- 2 łyżki oleju
- masło do posmarowania blachy i mąka do jej oprószenia
Składniki – nadzienie – propozycja 1 – na 4 sztuki:
- Ok. 12 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 15 dag pieczarek (+ łyżka masła + wegeta + słodka papryka)
- Ćwiartka cebuli
- niecałe 20 dag sera żółtego
- Przyprawy: zioła prowansalskie i majeranek
Składniki – nadzienie – propozycja 2 – na 4 sztuki:
- 3-4 łyżki masła
- sól
- 3 duże ząbki czosnku
- niecałe 20 dag sera żółtego
- oliwki zielone i czarne – ile kto chce
Potrzebny sprzęt:
- Miska
- Łyżka
- Nóż
- Szklanka
- Blachy
- Deska
- Patelnia i coś do mieszania smażonych pieczarek
- Tarka
- Praska do czosnku
Przygotowanie:
- Do miski wsypać mąkę i zrobić w niej wgłębienie, w którym należy umieścić pokruszone drożdże.
- Zalać drożdże ciepłą wodą z mlekiem.
- Dodać sól, olej (2 łyżki) i wyrabiać dolewając stopniowo mleko + wodę.
- W razie potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody z mlekiem.
- Wyrobione ciasto (przykryte ściereczkę, żeby nie wysychało) odstawić w misce w ciepłe miejsce na 30-40 min.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć, w odpowiednio uformowanych kształtach, na blasze wysmarowanej masłem i posypanej mąką i obkładać:
- Składniki z grupy pierwszej kolejno: koncentrat pomidorowy, majeranek, zioła prowansalskie, pieczarki podsmażone, cebula, starty żółty ser.
- Składniki z grupy drugiej kolejno: posolone masełko roztopione z wymieszanym z nim wyciśniętym czosnkiem, oliwki przecięte na pół, starty żółty ser.
- Piec ok. 20-35 min w temp ok. 180°C.
[45/777]
Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!