0

Zapiekanki piątkowe

zapiekanki na piątek

Nowy sposób na wykorzystanie ciasta drożdżowego w wydaniu piątkowo – postnym, czyli zapiekanki piątkowe.

Umilacz piątkowego wieczoru. Smaczny umilacz!

Oczywiście Chłopakom brakowało piwa, bo drink to za mało :P

Składniki – ciasto na 8 zapiekanek:

  • 0,7 kg mąki
  • 70 g drożdży
  • 1,5 szklanki płynu (lub troszkę więcej – w zależności od chłonności mąki): gorąca woda i zimne mleko w stosunku 1:1
  • 0,5  łyżki soli
  • 2 łyżki oleju
  • masło do posmarowania blachy i mąka do jej oprószenia

Składniki – nadzieniepropozycja 1 – na 4 sztuki:

  • Ok. 12 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 15 dag pieczarek (+ łyżka masła + wegeta + słodka papryka)
  • Ćwiartka cebuli
  • niecałe 20 dag sera żółtego
  • Przyprawy: zioła prowansalskie i majeranek

zapiekanki piątkowe

Składniki – nadzieniepropozycja 2 – na 4 sztuki:

  • 3-4 łyżki masła
  • sól
  • 3 duże ząbki czosnku
  • niecałe 20 dag sera żółtego
  • oliwki zielone i czarne – ile kto chce

zapiekanki piątkowe

Potrzebny sprzęt:zapiekanki piątkowe

  • Miska
  • Łyżka
  • Nóż
  • Szklanka
  • Blachy
  • Deska
  • Patelnia i coś do mieszania smażonych pieczarek
  • Tarka
  • Praska do czosnku

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypać mąkę i zrobić w niej wgłębienie, w którym należy umieścić pokruszone drożdże.
  2. Zalać drożdże ciepłą wodą z mlekiem.
  3. Dodać sól, olej (2 łyżki) i wyrabiać dolewając stopniowo mleko + wodę.
  4. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody z mlekiem.
  5. Wyrobione ciasto (przykryte ściereczkę, żeby nie wysychało) odstawić w misce w ciepłe miejsce na 30-40 min.
  6. Wyrośnięte ciasto wyłożyć, w odpowiednio uformowanych kształtach, na blasze wysmarowanej masłem i posypanej mąką i obkładać:
  7. Składniki z grupy pierwszej kolejno: koncentrat pomidorowy, majeranek, zioła prowansalskie, pieczarki podsmażone, cebula, starty żółty ser.
  8. Składniki z grupy drugiej kolejno: posolone masełko roztopione z wymieszanym z nim wyciśniętym czosnkiem, oliwki przecięte na pół, starty żółty ser.
  9. Piec ok. 20-35 min w temp ok. 180°C.

zapiekanki piątkowe

[45/777]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>