2

Bruschetta z pieczarkami

Bruschetta z pieczarkami

Bruschetta, najbardziej popularna to ta z pomidorem, ale oczywiście ja zawsze muszę zrobić coś innego lub na odwrót.

Prezentowana bruschetta z pieczarkami została zainspirowana zdjęciem, które zobaczyłam w zeszłym tygodniu i już nic nie mogło mnie powstrzymać przed jej zrobieniem. Dlatego też robiłam ją w sobotę – na kolację podczas imprezy imieninowej mojej nr 2.

Zjedzone wszystko do ostatniej kromki!

 

Składniki (na 18 kromek):

  • 18 grubych (1,5-2 cm) kromek świeżego chleba pszennego
  • 80 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 7 ząbków czosnku
  • 1,5 kulki mozzarelli (2 kulki też łatwo można zużyć)
  • rukola – do ozdoby

Potrzebny sprzęt:

  • Deska
  • Nóż
  • Szklanka
  • Praska do czosnku
  • Łyżeczka
  • Patelnia z pokrywką, drewniana łopatka
  • Blachy
  • Papier do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę – do szklanki, zalać oliwą. Porozgniatać dodatkowo czosnek o ścianki szklanki, żeby czosnek przeszedł oliwką, a oliwa czosnkiem. Odstawić na co najmniej godzinę. Czyli najlepiej zrobić to zanim goście przyjdą.
  2. Również zanim goście przyjdą dobrze jest pokroić chleb na grube kromki (1,5-2 cm).
  3. I też przed gośćmi: opłukać pieczarki, obrać, pokroić w plasterki, wrzucić na patelnię z dodatkiem poszatkowanej cebuli. Podsmażać aż wyparuje niemal cała woda. Doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką papryką.
  4. A jak już są goście i nadeszła pora kolacji: nagrzać piekarnik do 180°C. Kromki chleba smarować obustronnie mieszaniną oliwy z czosnkiem, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Gdy kromki zaczynają się rumienić należy obrócić na drugą stronę. Podgrzać pieczarki na patelni. Po ok. 3-5 minutach obłożyć kromki pieczarkami oraz plastrem mozzarelli. Piec aż ser się nie rozpuści. Po wyjęciu z piekarnika położyć na bruschettach rukolę.
  5. Chrupać.[178/777]

2 komentarze(-y) do Bruschetta z pieczarkami

  • wiktorkowa  pisze:

    mmuszą być pyszne. lubię pieczarki,a z mozzarellą pycha:)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Dokładnie :)

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>