Bruschetta, najbardziej popularna to ta z pomidorem, ale oczywiście ja zawsze muszę zrobić coś innego lub na odwrót.
Prezentowana bruschetta z pieczarkami została zainspirowana zdjęciem, które zobaczyłam w zeszłym tygodniu i już nic nie mogło mnie powstrzymać przed jej zrobieniem. Dlatego też robiłam ją w sobotę – na kolację podczas imprezy imieninowej mojej nr 2.
Zjedzone wszystko do ostatniej kromki!
Składniki (na 18 kromek):
- 18 grubych (1,5-2 cm) kromek świeżego chleba pszennego
- 80 dag pieczarek
- 2 cebule
- sól, pieprz, słodka papryka
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- 7 ząbków czosnku
- 1,5 kulki mozzarelli (2 kulki też łatwo można zużyć)
- rukola – do ozdoby
Potrzebny sprzęt:
- Deska
- Nóż
- Szklanka
- Praska do czosnku
- Łyżeczka
- Patelnia z pokrywką, drewniana łopatka
- Blachy
- Papier do pieczenia
Przygotowanie:
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę – do szklanki, zalać oliwą. Porozgniatać dodatkowo czosnek o ścianki szklanki, żeby czosnek przeszedł oliwką, a oliwa czosnkiem. Odstawić na co najmniej godzinę. Czyli najlepiej zrobić to zanim goście przyjdą.
- Również zanim goście przyjdą dobrze jest pokroić chleb na grube kromki (1,5-2 cm).
- I też przed gośćmi: opłukać pieczarki, obrać, pokroić w plasterki, wrzucić na patelnię z dodatkiem poszatkowanej cebuli. Podsmażać aż wyparuje niemal cała woda. Doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką papryką.
- A jak już są goście i nadeszła pora kolacji: nagrzać piekarnik do 180°C. Kromki chleba smarować obustronnie mieszaniną oliwy z czosnkiem, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Gdy kromki zaczynają się rumienić należy obrócić na drugą stronę. Podgrzać pieczarki na patelni. Po ok. 3-5 minutach obłożyć kromki pieczarkami oraz plastrem mozzarelli. Piec aż ser się nie rozpuści. Po wyjęciu z piekarnika położyć na bruschettach rukolę.
- Chrupać.[178/777]
mmuszą być pyszne. lubię pieczarki,a z mozzarellą pycha:)
Dokładnie