Przepis wyproszony od Cyca, bo dwa lata temu w tłusty czwartek jadłam te oponki serowe w jego wykonaniu i było pysznie!
Także po faworkach/chrustach, pączkach i rozetkach kolejne coś do smażenia na smalcu. Szybkie, proste i smaczne – najlepiej zaraz po usmażeniu. Dużo osób już jadło i jak na razie nikt nie krzyczy, że złe
Pysznego tłustego czwartku!
Składniki (wychodzi +/- 52 oponki i kilka kulek z resztki ciasta):
- 25 dag sera białego – czyli 1 kostka twarogu
- 50 dag mąki
- 10 dag cukru
- 10 dag margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- 3 kostki smalcu
- i znowu mąka – bo do wałkowania dużo schodzi
Potrzebny sprzęt:
- Miska (albo stolnica)
- wałek
- szklanka z okrągłą górą o dość dużym obwodzie
- mały kieliszek (najlepiej do wódki)
- rondel
- widelec
- talerz płaski do ułożenia oponek po upieczeniu
- serwetki lub ręczniki papierowe do odsączania tłuszczu
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieścić w misce (margarynę dobrze wyciągnąć z lodówki wcześniej ze 3 godziny, żeby zmiękła, albo wsadzić do mikrofalówki na 30 sek na 300W) i zagnieść ręką na jednolite ciasto.
- Urywać po kawałku ciasta, rozwałkowywać na blacie mocno obsypanym mąką – do grubości ok 3 mm.
- Wycinać oponki szklanką, a następnie dziurkę kieliszkiem.
- Smalec rozpuścić w rondlu i czekać na jego idealną temperaturę, którą najlepiej sprawdzać pokieliszkowymi „dziurkami”.
- Oponki smażyć na złoty kolor, wyjmować na talerz i odsączać na serwetkach z nadmiaru tłuszczu. Można posypać cukrem pudrem.
[190/777]
Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!