0

Oponki serowe

oponki serowe

Przepis wyproszony od Cyca, bo dwa lata temu w tłusty czwartek jadłam te oponki serowe w jego wykonaniu i było pysznie!

Także po faworkach/chrustach, pączkach i rozetkach kolejne coś do smażenia na smalcu. Szybkie, proste i smaczne – najlepiej zaraz po usmażeniu. Dużo osób już jadło i jak na razie nikt nie krzyczy, że złe :)

Pysznego tłustego czwartku!

Składniki (wychodzi +/- 52 oponki i kilka kulek z resztki ciasta):

  • 25 dag sera białego – czyli 1 kostka twarogu
  • 50 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 10 dag margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 3 kostki smalcu
  • i znowu mąka – bo do wałkowania dużo schodzi

Potrzebny sprzęt:

  • Miska (albo stolnica)
  • wałek
  • szklanka z okrągłą górą o dość dużym obwodzie
  • mały kieliszek (najlepiej do wódki)
  • rondel
  • widelec
  • talerz płaski do ułożenia oponek po upieczeniu
  • serwetki lub ręczniki papierowe do odsączania tłuszczu

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieścić w misce (margarynę dobrze wyciągnąć z lodówki wcześniej ze 3 godziny, żeby zmiękła, albo wsadzić do mikrofalówki na 30 sek na 300W) i zagnieść ręką na jednolite ciasto.
  2. Urywać po kawałku ciasta, rozwałkowywać na blacie mocno obsypanym mąką – do grubości ok 3 mm.
  3. Wycinać oponki szklanką, a następnie dziurkę kieliszkiem.
  4. Smalec rozpuścić w rondlu i czekać na jego idealną temperaturę, którą najlepiej sprawdzać pokieliszkowymi „dziurkami”.
  5. Oponki smażyć na złoty kolor, wyjmować na talerz i odsączać na serwetkach z nadmiaru tłuszczu. Można posypać cukrem pudrem.

oponki serowe

[190/777]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>