3

Fantazyjne pączki na serku homogenizowanym

paczki na serku homogenizowanym

Śmieszne pączki, które już jadłam nie raz, a zrobiłam wreszcie po raz pierwszy. Pączki na serku homogenizowanym. Są super proste, bo nie ma drożdży, nie ma żadnego wyrabiania ciasta, rośnięcia, czekania. Czeka się tylko na to aż się tłuszcz zagrzeje. Wszystkie składniki miesza się mikserem i już!

A jakie te pączki są pyszne! Tylko zdrowy rozsądek powstrzymuje nas od zjedzenia wszystkiego na raz :p bo oczywiście świeże, jeszcze ciepłe, najlepsze :)

„Fantazyjne” z tytułu odnosi się do ich kształtu – bo jeszcze nie opanowałam sztuki formowania kulek dwoma łyżkami i nie wszystkie pączki są okrągłe.

Składniki (podaję najmniejsze proporcje – można je potem mnożyć):

  • 100 g serka homogenizowanego (użyłam waniliowy)
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka wódki (żeby tłuszcz nie wsiąkał)
  • cukier waniliowy + cukier + cynamon do obtaczania pączków
  • smalec do smażenia

Potrzebny sprzęt:

  • Miska na ciasto
  • Mikser
  • Szklanka
  • Łyżeczka
  • 2 łyżki
  • Sitko do przesiania mąki
  • Garnek/rondel do smażenia
  • Łyżka cedzakowa – wygodnie się nią wyjmuje pączki z tłuszczu
  • Talerz do odkładania usmażonych pączków
  • Ręczniki papierowe do osączania nadmiaru tłuszczu
  • Miseczka do obtaczania pączków w cukrze
  • Ew. moździerz
  • Naczynie do odkładania gotowych pączków

Przygotowanie:

  1. Serek zmiksować z jajkiem.
  2. Mąkę przesiać z proszkiem i solą, dodać do poprzednich składników. Dolać wódkę. Wszystko dokładnie wymiksować.
  3. Smalec zagrzać do wielkich temperatur. Jak takie „wężyki” są na dnie garnka to już jest prawie dobry. Wkładać ciasto w małych ilościach – jak od razu wypłynie i ładnie się smaży tzn. że tłuszcz ma dobrą temperaturę.
  4. Dwoma łyżkami staramy się uformować kulkę i wrzucamy ją na tłuszcz. Smażyć do złotego koloru. Moje pączki same się odwracały i nawet nie musiałam ich pilnować kiedy odwrócić na drugą stronę.
  5. Usmażone pączki odsączać na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.
  6. I jeszcze ciepłe pączki obtoczyć w cukrze. Ja cukier waniliowy (2 łyżki) razem ze zwykłym cukrem (2 łyżki) i cynamonem  (0,5 łyżeczki) zmiażdżyłam w moździerzu. Można też użyć cukru pudru.
  7. Jeść!!!

Z ilości składników podanych na początku pomnożonej przez 3 uzyskałam PEŁNY DUŻY TALERZ pączków.

paczki na serku homogenizowanym

 

paczki na serku homogenizowanym

 

paczki na serku homogenizowanym

Przepis dodaję do akcji:

Karnawałowe Słodkości!Pączki na Tłusty Czwartek

[281/777]

3 komentarze(-y) do Fantazyjne pączki na serku homogenizowanym

  • mira  pisze:

    Super przepis na niedrożdżowe pączki:) a i inteligentne, same się obracają:D:D:D do tego są na pewno pyszne :D:D:D super:D:D:D:D ech a tu juz po tłustym czwartku

    • Łucja Łucja  pisze:

      Ale następny tłusty czwartek już za rok, szybko zleci :p

  • Rafał  pisze:

    Pączki z cynamonem! To musi być niebo…

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>