Trochę wstyd się przyznać, ale to pierwsza w moim życiu tarta , no może druga… ale pierwsza zrobiona samodzielnie i !NA WŁASNEJ FORMIE DO TART!
Prezent urodzinowy wykorzystany – ze smakiem.
Przepis od Mirki, nieco zmodyfikowany przez nas dwie kilka miesięcy temu, w porze truskawkowej. Wtedy to właśnie ta tarta powstała „niesamodzielnie”, a z Mirką właśnie i z truskawkami.
Teraz sezon jabłkowy, antonówka nas zasypuje owocami, zatem tarta jabłkowo-migdałowa.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 50 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 150 g schłodzonego masła
- 1 duże jajko
- 2 łyżki śmietany kremówki
Składniki na krem:
- 100 g cukru (1/2 szklanki)
- 90 g miękkiego masła
- 50 g mąki pszennej (1/3 szklanki)
- 100 g migdałów
- 2 duże jajka
- 1-2 kropelki olejku waniliowego
Składniki owocowe:
- 4-5 jabłek (np. antonówek)
- 1 cukier wanilinowy – jeśli jabłka kwaśne
- (lub maliny)
- (lub truskawki)
Potrzebny sprzęt:
- miska do zagniecenia ciasta (albo stolnica)
- nóż
- folia aluminiowa
- wałek
- forma do pieczenia tart
- fasola lub groch – ok. 700 g
- miska do miksowania kremu
- sprzęt do obróbki migdałów: kubek – jeśli mamy migdały nieobrane i musimy je sparzyć i obrać; tłuczek do mięsa do rozbicia migdałów na małe kawałeczki; woreczek w którym migdały będą rozdrabniane
Przygotowanie ciasta:
- Mąkę, cukier, sól oraz masło siekać razem w misce, do uzyskania „konsystencji” przypominającej okruchy chleba.
- Dodać jajko oraz śmietanę i energicznie zagnieść, żeby ciasto nie ociepliło się od ręki.
- Zagniecione ciasto rozpłaszczyć na placek, ok. 15-20 cm średnicy, owinąć w folię aluminiową i wsadzić do lodówki na min. 30 min (max 48 h).
- Po schłodzeniu się ciasta, rozwałkować je na placek pokrywający formę do tart oraz jej brzegi. Wałkowanie przez folię zapobiega przyklejaniu się ciasta do wałka (folię trzeba co chwilę unosić).
- Rozwałkowane ciasto przełożyć na przygotowaną formę, przykryć folią aluminiową i wysypać na nią ziarna fasoli lub grochu (do wypełnienia formy), aby ciasto się nie podniosło, a brzegi nie upadły.
- Ciasto piec w nagrzanym do 200°C piekarniku ok. 15 min: najpierw 5 min w temp 200°C, a następnie 5-10 min w temp. 190°C.
Przygotowanie kremu:
- Cukier, masło, mąkę, jajka i olejek utrzeć(wymiksować) na gładki krem. Na koniec dodać rozgniecione migdały. Migdały pogniecione są lepsze niż zmielone, bo przyjemnie chrupią po upieczeniu.
- Gotowy krem wylać na upieczone ciasto, rozłożyć na wierzchu owoce – w tym przypadku pokrojone w cząstki jabłka – i posypać cukrem waniliowym (jeśli używamy kwaśnych jabłek).
- Piec ok. 35-40 min w temp 180°C.
[155/777]
wygląda równie smakowicie jak to z truskawkami
pozdrawiam:)
Rownież pozdrawiam Wrocław
Mniami Uwielbiam wypieki z jabłkami
O, ja też. I do tego mam dodatkową motywację w postaci kilku jabłoni, które w tym roku dały owocowo czadu