Przepis na danie pt. „marchewkowa zupa krem” dołączył do grona przepisów rodzinnych za pośrednictwem mojej siostry ciotecznej wieeele lat temu. Niestety odszedł nieco w zapomnienie. Okazało się bowiem, że gdy zadzwoniłam 2 tygodnie temu do Justyny, żeby mi powiedziała jak tą zupę zrobić, to ledwo umiała sobie przypomnieć. Ale! Co ważne! Wyznacznikiem do przypomnienia było: „To był strasznie proste!”, po czym podyktowała mi instrukcję obsługi.
Było smacznie i ze smakiem dzieciństwa – a to jedne z najfajniejszych smaków i z grzankami
Składniki (na 3 porcje):
- 6-7 średniej wielkości marchewek
- 1-1,25 l wody
- 0,5 kostki rosołowej (użyłam drobiowej)
- sól, pieprz, majeranek
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżka masła
- chleb lub bułki na grzanki
- śmietana 12% do ozdoby i polepszenia smaku
Potrzebny sprzęt:
- obieraczka do marchewek
- nóż
- deska
- garnek na zupę
- mikser z końcówką do rozdrabiania warzyw/owoców lub blender
- łyżka
- patelnia do zrobienie grzanek
Przygotowanie:
- Nastawić do zagotowania wodę w garnku, dodać 0,5 kostki rosołowej, cukier i masło. Lepiej zacząć gotowanie od mniejszej ilości wody, a jeśli na koniec (po zmiksowaniu marchewek) zupa będzie za gęsta, to uzupełnić płyn.
- Marchewki, obrać, umyć pokroić w plasterki. Wrzucić do gotującej się wody. Dodać troszkę soli i pieprzu (doprawianie do smaku będzie na końcu).
- Miękką ugotowaną marchewkę zmiksować na krem i ponownie wrócić z nią na gaz/prąd. Doprawić do smaku, pamiętając o majeranku. Jeśli krem będzie za gęsty – dolać wody.
- Zrobić grzanki: chleb lub bułki pokroić w kostkę i zrumienić na suchej podgrzanej patelni.
- Gotową zupę-krem podawać z grzankami i śmietanką – tak smakuje najlepiej
[160/777]
Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!