4

Placki z topinamburów

placeki z topinaburów

Nie mogłam się zdecydować, który przepis dziś napisać, ale wybrałam placki z topinamburów, bo są bardziej „egzotyczne”.

Topinambury: ładnie kwitną, łatwo je posadzić, ale jakże trudno wyplenić! Zdrowe niemal na wszystko, mogą służyć jako żywopłot i dekoracja. Eksperymentuję z nimi drugi raz w kuchni. Jak na razie poczyniłam chipsy i prezentowane tutaj placki. I oczywiście zdjęcie na zielono, bo dziś pierwszy dzień wiosny! Tylko gdzie ona jest? :(

Składniki:

  • 2,5 szklanki startych topinamburów
  • 2 łyżki mąki
  • 1/3 – 1/3 szklanki mleka – bo topinambury nie puściły ani kropli soku
  • 1 jajko (i 1 białko, bo akurat miałam)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Potrzebny sprzęt:

  • tarka o drobnych oczkach
  • szklanka
  • łyżka
  • widelec
  • miska
  • patelnia
  • dwie drewniane łopatki do odwracania placków na patelni
  • ręczniki papierowe do odsączania tłuszczu

Przygotowanie:

  1. Topinambury obrać, umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  2. Dodać do nich jajko, mąkę, sól, pieprz oraz tyle mleka żeby konsystencja była wygodna do smażenia. Wymieszać – mieszałam widelcem.
  3. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki – jak ziemniaczane – na złoto. Odsączać na ręcznikach/serwetkach papierowych.
  4. Jeść póki gorące, dobrze smakują z żółtym serem.

placki z topinamburów[203/777]

4 komentarze(-y) do Placki z topinamburów

  • whiness  pisze:

    Jejku, po raz pierwszy słyszę tę nazwę! Topinambury… Zaraz je wygoogluję. Widać, że człowiek uczy się całe życie :D
    Jak one smakują?

    • Łucja Łucja  pisze:

      Jak słodkawe ziemniaki. Nietypowo, ale smacznie. Inaczej to słonecznik bulwiasty

      • fifi  pisze:

        szczerze…? sa ohydne… wcale sie nie dziwie ze wyparly ziemniaki… Niestety jestem na takiej diecie ze tylko one mi pozostaja.. ich zaleta jest to ze sa diabelne zdrowe :)

        • Łucja Łucja  pisze:

          Każdy ma inny gust :) jednym smakują innym nie. Zdrowe są – nie da się ukryć. Ale co do tego wypierania ziemniaków to bym się spierała… chyba każde mogą istnieć i nic niczego nie wyparło i nie wypiera.

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>