1

Zapiekana kasza gryczana

zapiekana kasza gryczana

Zapiekana kasza gryczana z dodatkami w postaci kurczaka, boczku i papryki. Smaczny sposób na podanie kaszy.

Danie bardzo proste do zrobienia. Na pewno zrobię je jeszcze nie jeden raz, zmieniając składniki :) a na wierzchu posypię żółtym serem.

Składniki (na 3 porcje):

  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 30 dag piersi z kurczaka
  • 10 dag boczku
  • 1 papryka zielona
  • 100 g białego sera (pół kostki)
  • 0,5 wielkiej cebuli
  • sól, pieprz, tymianek
  • 0,5 pęczka szczypiorku

Potrzebny sprzęt:

  • Deska
  • Nóż
  • Patelnia + drewniana łopatka
  • Garnek do ugotowania kaszy (lub miska + mikrofalówka)
  • Łyżka
  • Kokilki, naczynie żaroodporne lub inne naczynie ceramiczne zdatne do pieczenia zapiekanek

Przygotowanie:

  1. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć. Gdy wypuści nieco tłuszczu – dodać pokrojone w kawałeczki piersi z kurczaka, poszatkowaną cebulę. Podsmażyć do zrumienienia. Dodać sól, pieprz, tymianek.
  2. Ugotować kaszę gryczaną – nieco al dente.
  3. W misce wymieszać ser i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodać ugotowaną kaszę oraz podsmażony boczek, kurczaka i cebulę. Wymieszać.
  4. Całość poprzekładać do kokilek, do naczynia żaroodpornego lub innego naczynia ceramicznego zdatnego do pieczenia zapiekanek w piekarniku. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
  5. Wstawić do piekarnika, zapiekać ok. 20-30 min w temp. 170-180°C.
  6. Podawać z sosem czosnkowym, koperkowo-ziołowym lub keczupem.

Zapiekana kasza gryczana

Zapiekana kasza gryczana

[232/777]

 

 

1 komentarz do Zapiekana kasza gryczana

  • wiktorkowa  pisze:

    o jaki fajny przepis:) a ostatnio szukałam przepisów z kaszą gryczaną:) koniecznie warte danie do zrobienia:)

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>