Ciasteczka francuskie z brzoskwiniami. Proste, łatwe i przyjemne. Ładnie wyglądają. Pomysł – od Cioci Eli
Zamiast brzoskwiń może być konfitura, inne owoce, a w lecie… maliny… ach, rozmarzyłam się…
A mój kochany Skarb to by jeszcze bitą śmietanę dodał i oczywiście „bez cukru pudru, bo nie lubię!”
Składniki (na 18 ciasteczek):
- 1 opakowanie (rolka) ciasta francuskiego
- Puszka brzoskwiń
- Cukier puder do ewentualnego posypania po upieczeniu
Potrzebny sprzęt:
- Nóż
- Blacha
- Otwieracz do puszek
Przygotowanie:
- Włączyć piekarnik, niech się nagrzewa. Temperatura 220°C.
- Rozwinąć ciasto (powinno mieć wymiary 25×40 cm) i pokroić w prostokąty (proponuję 3 na szerokości i 6 po długości). Ciasto jest przylepione do papieru do pieczenia, którego nie trzeba kroić łącznie z ciastem. Położyć na blasze.
- Otworzyć puszkę z brzoskwiniami, każdą połówkę przekroić na pół lub na 4 części i ułożyć je na prostokątach ciasta i wstawić do piekarnika.
- Piec ok. 12-15 min, w temp 220°C z termoobiegiem lub bez. Dokładny czas pieczenia określa się po wyglądzie ciasteczek.
- Upieczone ciasteczka można posypać cukrem pudrem.
[23/777]
[…] francuskie z ananasem dodany 1 lipca 2011 przez Łucja W nawiązaniu do ciasteczek francuskich z brzoskwiniami prezentuję ciasteczka z ananasem w nieco mniejszym […]
[…] francuskie z ananasem dodany 1 lipca 2011 przez Łucja W nawiązaniu do ciasteczek francuskich z brzoskwiniami prezentuję ciasteczka z ananasem w nieco mniejszym […]