2

Ciasteczka francuskie z brzoskwiniami

ciasteczka francuskie z brzoskwiniami

Ciasteczka francuskie z brzoskwiniami. Proste, łatwe i przyjemne. Ładnie wyglądają. Pomysł – od Cioci Eli :)

Zamiast brzoskwiń może być konfitura, inne owoce, a w lecie… maliny… ach, rozmarzyłam się…

A mój kochany Skarb to by jeszcze bitą śmietanę dodał i oczywiście „bez cukru pudru, bo nie lubię!”

Składniki (na 18 ciasteczek):

  • 1 opakowanie (rolka) ciasta francuskiego
  • Puszka brzoskwiń
  • Cukier puder do ewentualnego posypania po upieczeniu

Potrzebny sprzęt:

  • Nóż
  • Blacha
  • Otwieracz do puszek

Ciasteczka francuskie z brzoskwiniami

Przygotowanie:

  1. Włączyć piekarnik, niech się nagrzewa. Temperatura 220°C.
  2. Rozwinąć ciasto (powinno mieć wymiary 25×40 cm) i pokroić w prostokąty (proponuję 3 na szerokości i 6 po długości). Ciasto jest przylepione do papieru do pieczenia, którego nie trzeba kroić łącznie z ciastem. Położyć na blasze.
  3. Otworzyć puszkę z brzoskwiniami, każdą połówkę przekroić na pół lub na 4 części i ułożyć je na prostokątach ciasta i wstawić do piekarnika.
  4. Piec ok. 12-15 min, w temp 220°C z termoobiegiem lub bez. Dokładny czas pieczenia określa się po wyglądzie ciasteczek.
  5. Upieczone ciasteczka można posypać cukrem pudrem.

[23/777]

2 komentarze(-y) do Ciasteczka francuskie z brzoskwiniami

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>