Dziś u mnie w domu surówka z białej kapusty wystąpi w towarzystwie upieczonych udek z kurczaka. Oj, będzie smacznie!
Najgorsze jest to, że kapustka już gotowa i czeka na pożarcie, a ja nie mogę jej zjeść, bo mięsko jeszcze nie gotowe…
Składniki:
- 0,5 białej kapusty
- 1 mała marchewka
- 1 mała cebulka
- koperek
- 3 łyżki oleju (lub oliwy, ale będzie nieco inny smak)
- Sól, pieprz, cukier
- odrobina kwasku cytrynowego lub soku z cytryny – jak cytryna żywa w domu jest
Potrzebny sprzęt:
- Nóż
- Deska
- Miska
- (tarka)
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkować nożem lub utrzeć na tarce z dużymi oczami.
- Marchewkę utrzeć na drobnej tarce.
- Cebulkę i koperek też ładnie posiekać.
- Wszystko umieścić w misce, doprawić solą, pieprzem, cukrem, dodać olej, kwasek lub cytrynę, wymieszać i podawać – tak po ok. 1 godzinie, to się smaki przegryzą.
[61/777]
Kapusta nie zając, nie ucieknie